Shutterstock

Guide: Så hittar du dolda skatter

Gnistrande bärnsten, bortglömda guldskatter, fossil från dinosauriernas era ... Skatterna ligger bara och väntar på att du ska hitta dem – så länge du har rätt utrustning! I vår serie ”Checklista för nördar” går vi den här gången på skattjakt utrustade med bland annat ultravioletta lampor, metalldetektorer och supermagneter.

Gå på bärnstensjakt med ultraviolett ljus

UV-lampor finns i alla prisklasser och former – som pannlampor och handlampor. Gemensamt för dem är att de skickar ut ultraviolett ljus som får bärnstenarna att lysa upp i mörkret. Du bör dock välja en robust och vattentät lampa. Ett förslag är OwlBite Pro som lyser tolv meter långt och tio meter brett.

© OwlBite

Knacka fram forntidsfynd ur berget

Oavsett om du är på jakt efter fossil eller kristaller behöver du ha en geologhammare, helst med två funktioner, till exempel från kvalitetstillverkaren Estwing. Den platta änden passar för grövre uppgifter och den spetsiga änden är till för att ”skrapa” fram fynden. Komplettera eventuellt med en mejsel – och tänk på att använda skyddsglasögon!

© Estwing

På skattjakt med metalldetektor

© Quest

Området skannas ...

Innan du börjar använda metalldetektorn behöver du ha tillstånd från Länsstyrelsen och markägaren. När det formella är avklarat är det bara att sätta i gång.

Quest X10 PRO är en bra nybörjardetektor. Den registrerar fynd ned till 20 centimeters djup och är vattentät, så att du också kan söka i grunt vatten.

© Nokta

... fyndplatsen inringas ...

Metalldetektorn fungerar på så sätt att ett metallföremål i marken bryter ett magnetiskt fält. När det sker hörs en signal och information visas på skärmen. Men positionen är bara ungefärlig.

För att lokalisera föremålet, exempelvis ett mynt, mer exakt kan du använda en så kallad pinpointer. Nokta Pointer är en prisvärd produkt som med hjälp av ljud och ljus indikerar att du är nära ditt fynd.

© Nokta

... skatten grävs upp

När du har lokaliserat skatten är det dags att – försiktigt – inleda grävarbetet. Många entusiaster föredrar att använda Nokta Makro som är specialdesignad för skattjägare.

Den rostfria spaden är tudelad och därför ställbar i längdled. Det vinklade spadbladet har sågtänder på sidorna och en måttstock på baksidan, så att du alltid har koll på grävdjupet.

Fiska upp sjunkna skatter med supermagneter

Den viktigaste faktorn för en magnetfiskare är magnetens lyftkraft. Är du till exempel på jakt efter gamla cyklar som slängts i vattnet behöver du ha en stark magnet. Söker du efter mynt från medeltiden i ett sumphål räcker det med en liten magnet.

Nybörjarsetet 110 P innehåller bland annat rep och en magnet som kan lyfta 220 kilo.

© MS Magnetstore

Få tillgång till miljontals skattkartor

Med den officiella Geocaching-appen installerad i mobilen kan du delta i världens största skattjaktscommunity.

Här kan du gå på jakt efter flera miljoner mer eller mindre listigt gömda behållare, kallade cacher, i mer än 185 olika länder – inklusive Antarktis.

Vissa cacher är gömda på extremt otillgängliga platser som bergstoppar eller i klyftor, andra kräver en del huvudbry exempelvis i form av gåtor.

Du kan självklart också själv placera ut gömda "skatter" via appen.

© Geocaching.com