Framtidens gummiband blir 200 gånger starkare än stål

Världens största tillverkare av gummiband ska ge gummibanden superkrafter med hjälp av en enkel ingrediens som också kan få dem att hålla för evigt.

Grafen ska göra gummiband oförstörbara och enormt starka.

© Creative Commons

Med 94 års erfarenhet inom gummibandsbranschen är företaget Alliance Rubber Company nu redo att revolutionera det lilla elastiska gummibandet.

Tillsammans med brittiska forskare tillför de ämnet grafen som är känt för sina otroliga krafter – bland annat är det 200 gånger starkare än stål.

Grafen är ett endast en atom tjockt lager kol i ett perfekt regelbundet rutnät. Dess struktur gör ämnet otroligt stark och utöver det är det även flexibelt, transparent samt leder värme och el.

Starkare än en elefant

De nya starka gummibanden kan förändra hur företag transporterar exempelvis mat eller bräcklig elektronik i framtiden.

Grafen är världens starkaste ämne och det behövs en elefant som står på en blyertspenna för att få hål på ett grafenlager motsvarande tjockleken på vanlig hushållsplastfolie.

Alliance Rubber Companys chef för affärsstrategier, Jason Risner, säger till ScienceAlert att de tillsammans med forskarna från University of Sussex tänker ägna det kommande året till att hitta den perfekta mängden grafen för gummibanden.

För lite grafen gör dem inte tillräckligt hållbara och för mycket grafen gör att gummibanden mister sin elasticitet.

Grafen är framtidens material

Grafen kunde isoleras för första gången 2004 – innan det hade forskare bara arbetat med det på ett teoretisk plan.

Ämnet förutspås kunna hjälpa till med en lång rad olika utmaningar, bland annat deponering av radioaktivt avfall och att skilja salt från saltvatten.