Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare från MIT-universitetet i USA har utvecklat en algoritm som gör att kameran på till exempel en bil kan se vad som döljer sig bakom nästa hörn.

© Shutterstock
Teknik

Framtidens bilar kan se runt hörn

Amerikanska forskare har utvecklat en artificiell intelligens till kameror, så att de kan avslöja vad som gömmer sig runt nästa gathörn.

Om ett par år kan våra vägar vara fyllda med självkörande bilar. Och flera prototyper har bättre överblick än de mest erfarna chaufförerna, eftersom de är utrustade med radarsystem, ultraljudssensorer och kameror.

Ännu kan ingen förutspå vad som händer när de svänger runt hörnet. Men det ska forskare från MIT-universitetet i USA ändra på.

De har utvecklat en algoritm till kameror, så att de utifrån skuggor på marken kan avkoda vad som döljer sig bakom ett hörn.

Skuggan avslöjar människor

De så kallade CornerCameras uppfattar små förändringar i ljuset på marken.

Om du står intill en hörnvägg kommer personer på andra sidan att reflektera en liten mängd ljus ned på marken framför hörnet. Det skapar en beslöjad skugga, som kallas en penumbra.

Genom att filma skuggan kan forskarnas algoritm sammanställa ett flertal endimensionella bilder som avslöjar var som finns på andra sidan.

"Utifrån skuggorna kan vi avgöra var de på andra sidan befinner sig, och vart de är på väg", säger Katherine Bouman som forskar i artificiell intelligens vid MIT .

Kan avgöra liv eller död

Om till exempel ett skolbarn springer ut bakom ett hörn kan den nya algoritmen uppfatta de nästan osynliga förändringarna som uppstår i skuggan och beräkna barnets hastighet och riktning.

"Som det är nu hinner chauffören inte alltid att reagera i tid. Men med tekniker som den här kan vi ge bilister de extrasekunder som är skillnaden mellan liv eller död", säger Katherine Bouman.

Läs också:

Konstgjord intelligens

Artificiell intelligens tar över miljonstad

1 minut
Batterier

MYT ELLER FAKTA: Är elbilar VERKLIGEN bättre för miljön?

4 minuter
Teknik

Varför har vissa bilars strålkastare ett blått sken?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj