Framtidens bilar kan se runt hörn

Amerikanska forskare har utvecklat en artificiell intelligens till kameror, så att de kan avslöja vad som gömmer sig runt nästa gathörn.

Forskare från MIT-universitetet i USA har utvecklat en algoritm som gör att kameran på till exempel en bil kan se vad som döljer sig bakom nästa hörn.

© Shutterstock

Om ett par år kan våra vägar vara fyllda med självkörande bilar. Och flera prototyper har bättre överblick än de mest erfarna chaufförerna, eftersom de är utrustade med radarsystem, ultraljudssensorer och kameror.

Ännu kan ingen förutspå vad som händer när de svänger runt hörnet. Men det ska forskare från MIT-universitetet i USA ändra på.

De har utvecklat en algoritm till kameror, så att de utifrån skuggor på marken kan avkoda vad som döljer sig bakom ett hörn.

Skuggan avslöjar människor

De så kallade CornerCameras uppfattar små förändringar i ljuset på marken.

Om du står intill en hörnvägg kommer personer på andra sidan att reflektera en liten mängd ljus ned på marken framför hörnet. Det skapar en beslöjad skugga, som kallas en penumbra.

Genom att filma skuggan kan forskarnas algoritm sammanställa ett flertal endimensionella bilder som avslöjar var som finns på andra sidan.

"Utifrån skuggorna kan vi avgöra var de på andra sidan befinner sig, och vart de är på väg", säger Katherine Bouman som forskar i artificiell intelligens vid MIT .

Kan avgöra liv eller död

Om till exempel ett skolbarn springer ut bakom ett hörn kan den nya algoritmen uppfatta de nästan osynliga förändringarna som uppstår i skuggan och beräkna barnets hastighet och riktning.

"Som det är nu hinner chauffören inte alltid att reagera i tid. Men med tekniker som den här kan vi ge bilister de extrasekunder som är skillnaden mellan liv eller död", säger Katherine Bouman.