Forskare varnar: Så lätt är det att hacka din elbil

Elbilar är perfekta mål för hackare, varnar flera forskare. De efterlyser politiska lösningar på ett hot som i värsta fall kan få allvarliga konsekvenser för hela länder.

Hackare kan tydligen relativt lätt ta kontrollen över laddningsstationer och bestämma när elbilarna laddas och inte.

© Shutterstock

Med ny teknik följer alltid nya risker.

Och det gäller även nästa generation av fordon, enligt en italiensk forskare inom cybersäkerhet.

Marco De Vincenzi, forskare vid Italiens Nationella institut för informationsteknik och telekommunikation (IIT), ägnade nyligen sin tid på en konferens åt att varna för om hur sårbara de klimatvänliga elbilarna är för hackarangrepp.

Laddningsstationer kan öppna upp för allvarliga hackarangrepp

Elbilarna är utsatta för digitala angrepp när de ska laddas.

Laddningsstationerna fyller nämligen inte bara upp bilens eldepåer, stationen och bilen utbyter också en uppsjö av information.

Ondsinta hackare kan på så sätt bryta sig in i laddningsstationerna och sprida virus eller annan så kallad sabotageprogram till bilarna.

Enligt de italienska forskarna öppnar det möjligheten för ett nytt och ett brett spektrum av potentiella risker. Hackarna kan exempelvis installera program, så att de kan fjärrstyra elbilen – utan att ägaren vet det.

Ett annat skräckscenario är att hackarna kan installera program som skickar personlig information – den mest uppenbara risken är nog bankinformation – i retur till cybertjuvarna, som sedan kan använda dem för att berika sig själva eller till att utpressa sina offer.

Hackning av elbilar kan sätta hela länder i fara

I sin presentation kom De Vincenzi och hans kolleger också in på risken för att hackarangrepp mot elbilar potentiellt kan spridas till andra nätverk – som exempelvis wifi-uppkopplingen i hemmet eller på arbetsplatsen.

Men som den yttersta konsekvensen kan angreppet till och med drabba hela länder.

Hackare kan nämligen förhållandevis enkelt ta kontrollen över laddningsstationerna och bestämma när elbilarna laddas och inte.

Det ger dem makten att få alla elbilar i ett land att laddas samtidigt, vilket kan få katastrofala konsekvenser för ett lands eltillgång.

År 2021 hackades oljebolaget Colonial Pipeline i USA och det förlamade stora delar att landets infrastruktur – bland annat flygtrafiken – att stora mängder olja plötsligt hölls gisslan.

Först när bolaget betalade mer än fyra miljoner dollar (cirka 44 miljoner kronor i dag) till hackarna började bränslet levereras till kunderna igen.

Det har redan förekommit åtskilliga cyberangrepp mot laddningsstationer i bland annat Ryssland, England och USA.

Hittills har åtskilliga forskargrupper även höjt sina röster om det nya hotet.

Se video från hackarangreppet mot amerikanska laddningsstationer här

Marco De Vincenzi och hans kolleger skriver i en notering regeringar och internationella organisationer som EU och FN bör ta vidta åtgärder.

Enligt forskarna bör beslutsfattare vidta hårdare regler och formulerar konkreta protokoll som gör det lättare för företagen som tillverkar laddningsstationerna att vakta sina kunders information.