Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikroförstärkare, uppfinnare

Forskare uppfinner världens minsta förstärkare

En ny mikroförstärkare är tusen gånger tunnare än ett hår. Uppfinningen kan göra smartmobiler bättre och mindre.

Bret Latter/Sandia Labs

Moderna smartmobiler har fullpackade med komponenter som ska skicka och ta emot signaler.

De flesta signalerna är elektroniska, men om de i stället kunde överföras som akustiska signaler – via ljudvågor i ett extremt högt frekvensområde – skulle elektroniska apparater kunna byggas både mindre och bättre.

Och nu har forskare i USA utvecklat en akustisk förstärkare som bara upptar en yta på 0,5 kvadratmillimeter, men kan förstärka ljudet 100 gånger.

Mikroförstärkare, mikroskop

Förstärkaren är bara en liten prick på ett mikrochip. Den upptar en yta på 0,5 kvadratmillimeter.

© Bret Latter/Matt Eichenfield/Sandia Labs

Idén om mycket små akustiska förstärkare är inte ny. För omkring 50 år sedan försökte forskare göra liknande akustiska radiokomponenter, men med dåtidens teknik var det omöjligt att göra dem tillräckligt små.

I dag har forskare tillgång till både elektronmikroskop och halvledande material, som är mycket tunt och samtidigt av hög kvalitet. Till den nya förstärkaren har forskarna använt halvledande material som är 1000 gånger tunnare än ett människohår – bara 83 atomlager tjockt.

Det är självfallet enormt svårt att bearbeta ett så tunt material, så forskarna måste använda en speciell nanofabrikationsmetod, i vilken materialet binds till flera lager kristaller. Därmed är det möjligt att på kemisk väg avlägsna 99,99 procent av materialet och skapa en helt flat yta.

Förstärkaren är ett genombrott i den elektroakustiska forskningen, men tekniken kan inte direkt överföras till nästa generation smartmobiler. Om signaler ska överföras via ljudvågor i stället för elektroner, måste de elektroniska apparaterna konstrueras fundamentalt annorlunda.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj