Idén om mycket små akustiska förstärkare är inte ny. För omkring 50 år sedan försökte forskare göra liknande akustiska radiokomponenter, men med dåtidens teknik var det omöjligt att göra dem tillräckligt små.
I dag har forskare tillgång till både elektronmikroskop och halvledande material, som är mycket tunt och samtidigt av hög kvalitet. Till den nya förstärkaren har forskarna använt halvledande material som är 1000 gånger tunnare än ett människohår – bara 83 atomlager tjockt.
Det är självfallet enormt svårt att bearbeta ett så tunt material, så forskarna måste använda en speciell nanofabrikationsmetod, i vilken materialet binds till flera lager kristaller. Därmed är det möjligt att på kemisk väg avlägsna 99,99 procent av materialet och skapa en helt flat yta.
Förstärkaren är ett genombrott i den elektroakustiska forskningen, men tekniken kan inte direkt överföras till nästa generation smartmobiler. Om signaler ska överföras via ljudvågor i stället för elektroner, måste de elektroniska apparaterna konstrueras fundamentalt annorlunda.