Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Man under varm sol

Forskare uppfinner textil som kan kyla ned dig

Ingenjörer har utvecklat en ny textil som reflekterar ljus och utsöndrar värme. När det ingår i klädesplagg har den därför en påtagligt svalkande effekt jämfört med andra textiler.

Shutterstock

Det är nog inte så många som känner för att klä på sig när det är varmt. Men det kanske förändras i framtiden.

Kinesiska ingenjörer från Huazhong University of Science and Technology har nämligen utvecklat en textil som med hjälp av nanoteknik och olika ämnen reflekterar ljus och utsöndrar värme.

Invävt i tyg innebär det att textilen kan kyla ned kroppen med åtskilliga grader, även i mycket varma klimat.

Mikroskopiska pärlor blockerar och sänder ut ljus

Textilens egenskaper kommer bland annat från mikroskopiska partiklar, som är arrangerade i pärlor och längre fibrer. Flera av ämnena i den nya textilen används redan till liknande ändamål, som exempelvis titaniumoxid, som ofta ingår i solkrämer.

Dessutom innehåller metaämnet även teflon och en bioplast vid namn polymjölksyra (eller polylaktid).

Teflon och titaniumoxid har en nedkylande effekt, eftersom de reflekterar UV-ljus och därmed hämmar uppvärmning. Samtidigt kan polymjölksyran ta upp och sedan sända ut den infraröda värmen från kroppen.

Ett vanligt problem med normala textiler i kläder är att de inte låter oss bli av med värmen från det infraröda ljuset, som är kroppens naturliga sätt att kyla ned sig.

Håller huden sval i bakande sol

Textilen är främst utvecklad för människor i varma klimat, som med tiden blir varmare till följd av den globala uppvärmningen. Och de första försöken ser lovande ut.

En försöksperson placerades i direkt solljus, iklädd en väst som var till hälften tillverkad av den nya textilen och till hälften av bomull.

Efter en timme hade temperaturen på hans hud stigit från 31 till 37 grader under bomullen, men bara till 32 grader under den nya textilen.

Värmekarta över torso med kallare sida

I ett försök satt en man i solen iklädd en väst, som till hälften bestod av bomull och till hälften av det nyutvecklade metaämnet. Under metaämnet (höger sida) var hans hud fem grader svalare än under bomullen (vänster sida).

© S. Zeng et al./Science

I ett annat försök stod tre bilar ute i den bakande eftermiddagssolen mellan klockan 11 och 13. En bil var övertäckt med den nya textilen, en annan med ett vanligt biltäcke och den sista var helt oskyddad.

I den oskyddade bilen steg temperaturen till inte mindre än 60 grader, medan det vanliga biltäcket begränsade uppvärmningen till 57 grader. Under den nya textilen steg temperaturen däremot bara till 30 grader.

En av fördelarna med den nya textilen r att det är enkelt att arbeta med och sy in i vanliga klädesplagg. Forskarna hoppas därför på att deras nya kläder ska kunna massproduceras inom ett års tid.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj