Forskarna har själva konstruerat programmet och för att kunna utveckla vingen använde de en superdator med tillgång till 8 000 processorer i fem dagar
Med hjälp av programmet kan de hitta fram till de strukturer som är starkast i förhållande till en konkret belastning, samtidigt som de använder så lite material som möjligt.
Bedriften är inte intressant enbart för flygplansindustrin utan för hela 3D-skrivarbranschen, eftersom den banar väg för att man kan printa större och mer komplexa konstruktioner än tidigare.
Vingar skapade i 3D-program
Forskare har konstruerat den lätta flygplansvingen med hjälp av ett 3D-program som har 200 gånger högre upplösning än den nuvarande standarden.
- INSPIRATION FRÅN NATUREN: Vingens inre strukturer påminner om strukturerna som man kan hitta i naturen, exempelvis i ett skelett eller en fågelnäbb.
- FEM PROCENT LÄTTARE I ALUMINIUM Om flygplansvingen skrivs ut i aluminium blir den fem procent lättare än de vingar som används på en Boeing 777 i dag.
- PLATS FÖR STÖRRE MÄNGD BRÄNSLE En stor del av planets bränsle förvaras i vingarna, och den nya vingen kommer därför att ha plats för mer bränsle.