Den tekniska utvecklingen dundrar framåt, men den tar sällan exakt de vägar man väntar sig.
Här är fem tips om de största nyheterna och trenderna under 2022.
1. Digitala glasögon blir årets stora nya pryl
Fitness är ett bra exempel på vad man kan använda digitala glasögon till. (Icke betalt innehåll)
Det råder inget tvivel om vilken teknik jag har störst förväntningar på i år.
Mitt tips är att 2022 blir året då det lanseras digitala glasögon som på allvar förebådar nästa stora era inom datorvärlden.
Jag förväntar mig att vi får se ett eller flera nya headsets eller digitala glasögon, som på allvar lägger grundstenarna för framtidens digitala upplevelser och kommunikation inom virtuell verklighet (VR), förstärkt verklighet (AR) eller blandad verklighet (MR).
Ny spalt håller dig ajour med veckans största tekniknyheter

Spaltens författare är Nicolai Franck, teknikexpert med stora kunskaper inom teknik, prylar, internet och digitala tjänster.
Spalten är oberoende och inga företag har betalat för att medverka.
Meta (Facebook) har redan gått ut med att de i slutet av året ska lansera nya och mer avancerade glasögon än dagens Oculus Quest 2.
Jag väntar mig dessutom att Apple under 2022 kommer att presentera företagets första headset. Det är dock mer osäkert om produkten kommer ut till försäljning i år.
Ett annat företag som det är värt att hålla ett öga på är Snapchat, som har investerar åtskilligt i förstärkt verklighet, även kallat AR (augmented reality).
2. Det smarta hemmet blir äntligen smart
En god illustration av hur Matter kommer att fungera. (Icke betalt innehåll)
Det smarta hemmet har för många människor varit allt för komplicerat för att verkligen komma i gång med.
Det går inte att köpa en internetuppkopplad glödlampa och termostat och utgå ifrån att enheterna kan styras via samma app — eller om de överhuvudtaget stöds av den smart home-app som du använder.
Ofta måste du till och med köpa till en särskild Philips Hue hub eller IKEA gateway för att din utrustning ska fungera.
Mitt tips är att 2022 blir året då det på allvar blir ordning på kaoset i det smarta hemmet.
En allians bestående av alla centrala spelare på marknaden (Amazon, Apple, Google, IKEA, Signify och mer än 200 andra företag) väntas under 2022 lansera en ny, gemensam standard under namnet "Matter".
Det är ett internetprotokoll som ska säkra att alla smart hem-produkter som stöder "Matter" kan kommunicera med varandra och styras med en och samma app.
Samtidigt utlovar alliansen att det blir mycket enklare att lägga till nya enheter. Matter-protokollet ska även vara en garant för att det är koll på säkerheten.
Flera tillverkare har redan på årets första teknikmässa, CES, visat upp produkter som ska stödja Matter så snart protokollet släpps.
3. Kassalösa butiker blir verklighet
Amazon förklarar hur deras kassalösa stormarknad fungerar. (Icke betalt innehåll)
Du har kanske hört talas om Amazon Go — den kassalösa stormarknad där man bara kan plocka åt sig varor från hyllorna, lägga dem i väskan och lämna butiken, utan att behöva stå i kö vid en kassa?
Stormarknaden fungerar genom att kameror och sensorer håller koll på vad kunden tar med sig. Och med hjälp av en rejäl portion datorintelligens drar systemet automatiskt det belopp du har handlar för.
Tekniken, som Amazon var först att introducera, men som flera konkurrerande företag också utvecklar, har fram till nyligen enbart existerat i några få utvalda butiker i USA.
I slutet av 2021 öppnades de första kassalösa stormarknaderna i Storbritannien.
Mitt bästa tips är att vi under 2022 kommer att de första försöken med kassalösa butiker i stora delar av Västeuropa.
Samtidigt kommer vi att se ännu fler självbetjänings- och automatiseringsomställningar samt förändringar av butikernas utformning, som på sikt ska eliminera kassören, varubandet och kön i dagligvaruhandeln.
4. Nästa stora plattform stöder kreatörsekonomin eller NFT
En gång i tiden var YouTube och Facebook, sedan blev det Snapchat och Instagram och nu är det kanske TikTok.
Men vilken plattform blir det nästa stora trend?
Jag har inget tips på någon viss tjänst, men jag tror att vi under 2022 kommer att få se en boom i plattformar som stöder det som kallas kreatörsekonomin.
Den mest renodlade kreatörsplattformen är nog Patreon, som är skapad för att man ekonomiskt ska kunna stödja kreatörer — det vill säga personer som skapar innehåll — oavsett om de skriver artiklar eller böcker, producerar poddprogram eller något helt annat.
Men kreatörsekonomin omfattar även personer som tjänar pengar på allt från videor på YouTube och TikTok till nyhetsbrevsplattformar som Substack och Revue eller NFT-plattformen OpenSea.
Ett speciellt tillväxtområde under 2022 kan mycket väl bli NFT-plattformar som gör det möjligt för designers, musiker, författare och filmfolk att lägga ut digitala produkter till försäljning på ett nytt sätt, där de säljer delägarskap till sina verk.
Det kan också bli en NFT-plattform, som gör det möjligt för företag att sälja produkter som kan användas i virtuella världar och som kan besökas via de digitala glasögon jag nämnde ovan.
Även om det kan låta orealistiskt, så är märken som Nike och Gucci redan i färd med att utveckla sko-, klädes- och väskkollektioner som din digitala avatar kan bära i framtidens tredimensionella, virtuella metaversum.
5. Teknikföretagen blir bilfirmor — och förarlösa bilar skapar rubriker igen
I år startar Sony ett bilföretag med namnet Sony Mobility. Här visar de upp sin konceptbil VISION-S02. (Icke betalt innehåll)
Under 2021 fick elbilen sitt genombrott på allvar och övergången från mekaniska bensinmaskiner till batteridrivna datorer på hjul går fort.
Eftersom bilen håller på att bli en dator — och eftersom det finns så otroligt mycket pengar att tjäna på transport och mobilitet — så ligger teknikföretagen i startgroparna för att bli bilföretag.
Det beror inte minst på att framtidens förarlösa bilar på många sätt är den perfekta sammansmältningen av alla de tekniker som kommer att dominera vår värld i många år framöver.
Google är med sin förarlösa bildivision Waymo pionjären på området, men nu börjar alla andra teknikföretag att hänga på.
Amazon har köpt företaget Zoox som tillverkar förarlösa bilar och äger 20 procent av elbilsföretaget Rivyan.
Sony har nyligen meddelat att de i år startar en bilavdelning. Kinesiska Xiaomi och Huawei har för kort tid sedan gjort detsamma.
Även om Apple håller korten nära kroppen, så är det en allmänt känd hemlighet att de sedan 2014 har arbetat på en bil.
Teknikföretagen försöker alltså i allt högre grad även bli bil- och mobilitetsföretag och de kommer allihop att arbeta intensivt för att medverka i det som anses vara transportvärldens heliga graal: En förarlös bil.
Så du kan vänta dig många nyheter om teknikföretag som arbetar på bilar och optimistiska rapporter om när de är redo att lansera en bil som kan köra helt av sig själv.
Det lär dock med största säkerhet inte ske i år.