Hyundai

Fem saker vi kommer att minnas från teknikåret 2021

Elon Musk, elbilar och metaversum: Här är de största händelserna, personerna och processerna som vi kommer att minnas från teknikens värld 2021.

Vi närmar oss slutet av 2021 – ett händelserikt år inom teknikens värld, kanske det mest händelserika på länge.

Här är fem saker vi kommer att minnas från 2021.

1. Elon Musk

Elon Musk
© Shutterstock

Vi börjar med toppen: Elon Musk.

2021 har varit ett fenomenalt år för den 50-årige entreprenören på alla fronter.

Hans namn har lett till tusentals rubriker och det är knappast många i västvärlden som inte längre vet vem Elon Musk är.

2021 hade knappt börjat innan Tesla och SpaceX-grundaren blev världens rikaste man när han tog över förstaplatsen från Amazons Jeff Bezos.

Eftersom Tesla-aktien har stigit med en bra bit över 40 procent under året sitter Musk säkert på tronen som världens rikaste man med en förmögenhet på över 300 miljarder dollar. Det är en summa som ingen annan människa tidigare varit god för.

Det som gör Elon Musk unik är hans förmåga som influencer. Hans ord och handlingar kan omedelbart få miljontals människor att ändra sitt beteende.

Ny spalt håller dig ajour med veckans största tekniknyheter

Nicolai Franck Teknikspalt
©

Spaltens författare är Nicolai Franck, teknikexpert med stora kunskaper inom teknik, prylar, internet och digitala tjänster.

Spalten är oberoende och inga företag har betalat för att medverka.

När Musk tidigare i år meddelade att Tesla köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar och att det snart skulle gå att köpa en Tesla med bitcoin steg värdet på kryptovalutan med 20 procent på mindre än ett dygn.

Musks inlägg på Twitter har också fått den mindre kända kryptovalutan Dogecoin att öka i värde rejält.

Likaså växte antalet användare på meddelandetjänsten Signal snabbt efter att Musk skrivit "använd Signal". Ett gästspel med Musk på det nya sociala ljudmediet Clubhouse fick också tjänstens popularitet att nästan explodera.

Vid sidan av jobbet som vd för Tesla (och fritidssysselsättningen som influencer på Twitter) leder Elon Musk även sitt rymdföretag SpaceX, internetsatellitföretaget Starlink och hjärndatorföretaget Neuralink – samtliga företag som på ett eller annat sätt arbetar med teknologier som bidrar till att förändra status quo.

Det är därför omöjligt att bortse från att Elon Musk just nu är den mest dominerande figuren i teknikvärlden. Man bör dock alltid komma ihåg att ta Tesla-grundarens ofta väldigt tidsoptimistiska tillkännagivanden med en nypa salt.

2. Elbilar

Model 3 var den första elbilen att bli bäst säljande bil i Europa. Detta hände i september 2021.

© Tesla

Vi håller oss kvar inom ett område där Elon Musk också verkar.

Elbilar är förmodligen den teknik som har haft det största folkliga och kommersiella genombrottet under 2021.

Så gott som alla biltillverkare har införlivat en ren elbil i sitt utbud under året och konsumenterna är som galna i dem.

Över hela norra Europa sätts nya betydande försäljningsrekord och det är i det elbilsledande landet Norge som rekordens rekord har satts.

De senaste fyra månaderna har elbilar stått för över 70 procent av alla sålda personbilar i Norge. Bara i september var siffran 77,5 procent (!).

Under samma månad blev en elbil (Tesla Model 3) för första gången någonsin den mest sålda bilen i Europa.

Det är dock inte bara för att människor är klimatmedvetna som många byter till en elbil. Det handlar också om att många elbilar tekniskt sett har gått om bensin- och dieselbilarna.

Förutom en enorm acceleration är elbilar betydligt lättare att köra eftersom det inte behövs någon växel. Många av elbilarna kan till och med köras enbart med en fot, eftersom bilen automatiskt bromsar när du släpper gaspedalen – något som kallas one pedal drive.

Dessutom kan elbilar ofta få nya funktioner via mjukvaruuppdateringar och många av bilens centrala funktioner kan styras via en app.

Elbilar har blivit en vanlig pryl under 2021 – och nästintill ett modefenomen. Även de största optimisterna skulle knappast ha förutsett detta, bara för två eller tre år sedan.

3. Kryptovaluta

Under 2021 blev Bitcoin ett av världens tio mest värdefulla investeringsobjekt.

© Aleksi Raisa / Unsplash

Kryptovaluta är ett annat fenomen som har skapat många rubriker under 2021.

Kursen på flera av de mest populära digitala valutorna har regelbundet skjutit i höjden under det senaste året, och det totala värdet på bara bitcoin passerade 1 000 miljarder dollar i år.

Bitcoin återfinns nu på topp tio över världens mest värdefulla assets — en topplista som även inkluderar värdet av företag som Apple och Microsoft, liksom ädla metaller som guld och silver.

Utvecklingen under 2021 har visat att kryptovaluta blir mer och mer accepterad av etablerade företag, investerare, betalningsleverantörer och vanliga människor.

Även om digitala pengar fortfarande mest är ett investeringsobjekt har kryptovaluta under året använts flitigt för att köpa digital konst – det som även kallas NFT.

Årets mest iögonfallande experiment med bitcoin hittar vi i El Salvador, det första landet i världen som har introducerat bitcoin som officiell valuta sida vid sida med dollar. Det är dock ett experiment som måste sägas vara ganska riskabelt eftersom priset svänger så våldsamt.

Digitala valutor dras dock fortfarande med stora utmaningar när det gäller de stora mängder koldioxidutsläpp som uppstår för att hålla igång systemen.

Men det ändrar inte det faktum att kryptovaluta och den bakomliggande blockkedjetekniken verkligen nådde en topp 2021. Många experter förväntar sig att detta kommer att bli ryggraden i det som kallas web3 – det vill säga den tredje generationen av internet.

4. Metaversum

Både Mark Zuckerberg och Bill Gates tror att majoriteten av alla videokonferenser inom några år kommer att hållas virtuellt.

© Meta

De flesta kände troligtvis till Elon Musk, elbilar och kryptovaluta när året inleddes, men det var knappast någon som hade hört talas om metaversum.

Metaversum är en föreställning om hur internet inom kort kommer att förändras – från att vara något vi tittar på genom skärmen på en mobiltelefon eller dator till något vi är "inne i" med hjälp av digitala glasögon.

Kortfattat täcker ordet framtidens virtuella och tredimensionella internet, något som flera av de största techbolagen satsar hårt på.

Konceptets största förespråkare är troligtvis Mark Zuckerberg. Han har under året meddelat att han är övertygad om att metaversum är framtiden för hans företag. Faktum är att Zuckerberg satsar så hårt på detta att han i höstas valde att byta ut företagsnamnet Facebook mot Meta.

Microsoft är bland flera andra stora tech-företag som också har annonserat offensivt om möjligheterna i detta virtuella internet. Nyligen sa företagets grundare Bill Gates att han tror att de flesta videokonferenser kommer att hållas i metaversum inom två till tre år.

Wall Street-journalisten Joanna Stern har testat metaversum i 24 timmar. Se hennes bedömning här.

Men det behövs fortfarande ett viktigt tekniskt steg innan Metaversum kan bli en del av vår vardag.

Välinformerade källor säger dock att Apple kommer att presentera sina första digitala glasögon under 2022. Mark Zuckerberg har också uppgett att hans företag kommer att lansera ett headset med nästa generations teknik i slutet av 2022.

Om det blir succé eller inte får vi vänta och se. Men det var under 2021 som idén om ett metaversum som ersättare för ett mobilt internet tog fart.

5. Rymdturism

Jeff Bezos och hans bror Mark i tyngdlöst tillstånd.

© Blue Origin

Sist ut på årets lista är rymdturism.

2021 var året då korta resor till kanten av rymden blev ett fenomen.

Årets första rymdturist var Virgins grundare Richard Branson, som sköts upp i en raket som utvecklats av hans Virgin Galactic.

Några dagar senare var det Amazons grundare Jeff Bezos tur att uppleva livet i tyngdlöst tillstånd under några minuter innan resan återvände till jorden igen.

Bezos sköts upp i en New Shepard-raket som hade designats av dess rymdföretag Blue Origin.

Blue Origin stod också för en annan av årets mest spektakulära rymdturistresor.

William Shatner, 90 år gammal och mest känd för sin roll som kapten Kirk i tv-serien Star Trek, blev i oktober den äldsta personen som någonsin varit i rymden.

William Shatner blev vid 90 års ålder den äldsta personen som har varit i rymden.

© Blue Origin

Man kan med rätta fråga sig om det i dessa klimattider är vettigt att skicka upp raketer med fyra personer ombord på en personlig rymdresa.

Men ur teknisk synvinkel är denna nya form av rymdturism definitivt något som 2021 kommer att bli ihågkommet för.