År 2027 stävar en 200 meter lång färja med 1 800 passagerare ut från Köpenhamns hamn med kurs mot Oslo. Men det är inte en traditionell färja. I sitt inre döljer den banbrytande teknik: Bränslet är väte och det enda avgasutsläppet är vatten.
Färjor har drivits med bunkerolja eller dieselsörplande fyrtaktsmotorer i årtionden, men nu hotar klimatkrisen att tvinga de koldioxidspyende motorerna i pension.
I stället står en ny generation av vätedrivna bränsleceller redo att ta över arbetet med att driva fram fartygens propellrar.
Företaget bakom projektet heter Europa Seaways och består bland annat av rederiet DFDS, teknikföretaget ABB, fartygsdesignföretaget Knud E. Hansen och energiföretaget Ørsted. De ska driva världens största vätefärja reguljärt mellan Köpenhamn och Oslo.
"Vi måste komma bort från fossila bränslen och i stället använda bränslen som är klimatneutrala", förklarar Jakob Steffensen, innovationschef hos DFDS.
Tanken är att vätetekniken ska revolutionera skeppsindustrin och satsa på en klimatvänlig framtid, men det finns fortfarande en del moln vid horisonten som förhindrar en omedelbar implementering av tekniken.
Väte måste först utvinnas
I dag drivs fartyg främst av olika varianter och raffineringsgrader av olja. Denna oljeförbränning ger upphov till klimatskadliga gaser. Närmare bestämt kommer 2-3 procent av de utsläppta växthusgaserna världen över från den globala fartygsflottan, visar siffror från den Internationella hydrografiska organisationen.