Public Domain; The Metropolitan Museum of Art, New York; Antiquity Publications Ltd.
klippduvor målning

Fågelarter i forntida egyptiskt mästerverk identifierade

Forskare har identifierat samtliga fågelarter i en 3 300 år gammal väggmålning från Egypten, som tros vara en del av ett kungligt rekreationsrum 𓂀🕊️

Drygt 100 år efter att en gammal väggmålning upptäcktes i palatsruiner i Egypten har forskare kartlagt dess motiv av olika fågelarter.

Den 3 300 år gamla målningen är så pass detaljrik att forskare har kunnat identifiera flora och fauna med stor precision.

De två antikvariska forskarna Christopher Stimpson från Oxford University Museum of Natural History och Barry Kemp från University of Cambridge har sammanställt upptäckten i en artikel i tidskriften Antiquity.

Detaljerade fågelillustrationer

Målningen har dekorerat en vägg i ett gammalt palats i den antika egyptiska huvudstaden Amarna, cirka 300 kilometer från Kairo.

Forskare har upprepade gånger undersökt målningen, som ofta omtalas som ett antikt mästerverk, men det är första gången som den har undersökts och kartlagts så grundligt.

Eftersom detaljerna om just de illustrerade fåglarna är så precisa arterna har kunnat identifieras.

De flesta illustrationer visar bland annat den vanliga klippduvan (Columba livia), som vi känner från stadsbilder runt om i världen.

Forskarna identifierade också gråfiskare (Ceryle rudis), törnskata (Lanius collurio) och sädesärla (Motacilla alba).

gråfiskare väggmålning

Med sin svartvita, brokiga fjäderdräkt är gråfiskaren lätt att känna igen. Här flyger den över papyrusväxter i ett sumpigt område.

© Public Domain; The Metropolitan Museum of Art, New York; Antiquity Publications Ltd.

Illustrationerna kan berätta något om fågellivet i det gamla Egypten – och det är inte mycket om de avbildade fåglarna som har förändrats.

Klippduvan och gråfiskaren är vanliga året runt-fåglar i Egypten, medan törnskatan och sädesärlan är flyttfåglar.

Törnskatan befinner sig i Egypten mellan augusti och november, och sädesärlan reser söderut på vintern från oktober till april.

fåglar jämförelse

I den här faksimil av den antika väggmålningen föreställer dessa två fåglar troligen tornskatan (g) och sädesärlan (h). Nedtill kan du se moderna bilder av de två arterna.

© Public Domain; The Metropolitan Museum of Art, New York; Antiquity Publications Ltd.

Det gick dock först upp för de två forskarna efter ett tag att det var klippduvor som fanns med i illustrationen. De lever nämligen inte i de egyptiska träskområdena där papyrusväxter växer som avbildas på målningen.

Duvorna är vanligtivs förknippade med ökenklippor i regionen. Forskarna menar att det är ett konstnärligt val för att skapa en annan naturlighet i motivet.

"Deras närvaro kan ha varit ett enkelt motiv för att förstärka känslan av en vildare, otämjd natur", skriver de i artikeln.

Det som också förvånade forskarna var att dåtidens konstnärer valde att illustrera törnskatan och sädesärlan med triangulära stjärtfjädrar, vilket de inte har i verkligheten.

De två arkeologerna tolkar det som ett sätt att indikera att det är fågelarter som bara besöker Egypten säsongsvis.

nordostlig hörn amarna palats

Väggmålningen grävdes ut i Amarnapalatsets nordöstra flygel i Gröna rummet (markerad med en röd prick), som fungerade som ett rekreationsrum för de kungliga.

© Public Domain; The Metropolitan Museum of Art, New York; Antiquity Publications Ltd.

Naturlig avkoppling

Rummet där väggmålningen hittades kallas "Det gröna rummet" och upptäcktes under en utgrävning mellan 1923 och 1925.

Eftersom tavlan var i ett mycket ömtåligt skick målades en faksimil av egyptologen Nina de Garis Davies år 1924.

Det var tur – 1926 försökte forskare bevara panelerna i rummet, men det misslyckades och målningarna blev istället missfärgade och mörka. Det är därför de två forskarna har arbetat utifrån Davies faksimil.

Palatset i Amarna byggdes av farao Akhenaton runt år 1347 f.Kr., och väggmålningen målades ungefär samma period.

Tutankhamon grav
© EditorfromMars/Wikimedia

Läs också:

Palatset var en gåva till dottern Meritaten, som han fick med drottning Nefertiti.

Forskarna tror att Det gröna rummet fungerade som en plats för avkoppling och rekreation för adeln. Förutom fåglar pryds väggmålningen av näckrosor, papyrusväxter och bäckar för att skapa en avkopplande atmosfär.