Europeisk gps-konkurrent kämpar med felaktiga klockor

Det europeiska navigationssystemet Galileo har stött på problem. Flera av de ultraprecisa atomuren ombord på satelliterna har slutat fungera.

Galileo-satellit

Flera av de noggranna atomuren på Galileosatelliterna har börjat sacka efter.

© ESA

Alltsedan 1999 har EU och ESA försökt att lansera ett globalt navigationssystem som ska ta upp kampen mot det amerikanska gps-systemet.

Systemet, som heter Galileo, togs i bruk i december 2016, men bara en månad senare har det nu stött på stora svårigheter.

Satelliterna, som registrerar din position, är utrustade med ultraprecisa atomur. Det är just dessa atomur som nu har satt käppar i hjulet på projektet – ett antal av dem har slutat fungera.

Experter ska hjälpa till

Varje satellit har fyra atomur ombord, men på flera av satelliterna är det nu bara tre av fyra ur som fungerar. En satellit har till och med bara två fungerande ur.

De defekta uren är ett stort problem, eftersom det är just uren som är anledningen till att systemet överhuvud taget kan räkna ut din position.

>> LÄS OCKSÅ: Så fungerar gps-systemet

I ett pressmeddelande skriver ESA att organisationen samarbetar med diverse ur- och satellittillverkare för att hitta anledningen till varför uren går fel. Men hittills har ansträngningarna inte gett något resultat.

Framtiden är osäker

Hittills har ESA skickat upp 18 av 30 planerade Galileo-satelliter. Organisationen överväger nu om lanseringen av de resterande satelliterna bör skjutas upp.

Systemet är i drift med de 18 satelliterna, men är beroende av samarbete med gps-satelliterna tills dess att de sista tolv satelliterna skickas upp.

Samtliga satelliter klarar sig med endast ett fungerande ur, men ESA fruktar att samtliga ur ombord på satelliterna kommer att sättas ur spel med tiden.