Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enorma konstgjorda blad ska rena vår luft

Forskare har utvecklat ett blad som tar upp koldioxid ur luften och bildar syre och bränsle. De ska placeras i parker för att kyla ned klimatet.

Konstgjorda blad som imiterar naturens fotosyntes har uppfunnits flera gånger.

De stöter på samma problem: De kan omvandla koldioxid från gastuber i ett laboratorium, men inte isolera koldioxid från vanlig atmosfärsluft.

Det problemet har nu lösts av amerikanska forskare som utvecklat ett membran som kapslar in det konstgjorda bladet så att det badas i vatten under fotosyntesen.

Membranet är genomskinligt, halvgenomträngligt och består av ett jonbytarharts baserat på en kvaternär ammoniumförening. Solljuset kan värma upp vattnet så att det förångas.

Resultatet är att koldioxid dras in genom små öppningar på ovansidan av membranet. De motsvarar de klyvöppningar som naturliga blad har. Sedan sker fotosyntesen som i andra konstgjorda blad.

Tar upp tio gånger så mycket koldioxid ur luften

Ett ljusabsorberande material fångar upp energi från solljuset som tillsammans med en rad hjälpämnen startar fotosyntesen. Bladet omvandlar koldioxid till syre och kolmonoxid. Syret kan samlas upp eller släppas ut, medan kolmonoxid kan användas i syntetiska bränslen.

Vattentätt membran ger konstgjort blad naturliga egenskaper

1 / 3
123

Forskare har uppfunnit ett membran som bäddar in konstgjorda blad i vatten. Det gör att bladen kan dra ut koldioxid ur luften och alltså förse sig själva med råvaran för fotosyntesen.

© Meenesh Singh

Det konstgjorda bladet kan ta upp tio gånger så mycket koldioxid ur luften som ett vanligt blad med samma yta.

I praktiken kommer bladet att likna en solpanel, och om det är 1,7 meter långt och 0,2 meter brett kan det producera 1,4 kilo kolmonoxid om dagen.

En park med 360 paneler kommer att kunna dra ut 792 kilo koldioxid från luften per dag.

Läs också:

Jumbojetten Cosmic Girl foretager i 2019 en drop test med raketten LauncherOne
Raketer

Jumbojet öppnar ny väg till rymden

5 minuter
New Wind
Energi

Vindkraftverk flyttar in i städerna

1 minut
Livsmedel

Dagens rätt år 2050: Kryp och konstgjort kött

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj