Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trådløs el teaser
Teknik - Energi

Den trådlösa strömmen är här

Elektricitet skickas redan trådlöst i elektriska tandborstar och vattenkokare. Nu ska strömmen skickas över större avstånd så att även din dator och tv kan slippa sladdar. Se här hur det fungerar.

Rendan nu kan elektricitet skickas trådlöst, men bara över korta avstånd. Det sker exempelvis i eltandborstar, där en kopparspole i laddaren omvandlar el till ett magnetfält. Magnetfältet fångas upp av en kopparspole i tandborsten, varpå fältet omvandlas till elektricitet igen.

Problemet är att energin går förlorad om avståndet mellan spolarna är för stort.

El rör sig trådlöst genom luften

Ett nytt sätt att använda tekniken gör dock att energin kan skickas över större avstånd utan att gå förlorad.

Hemligheten är att göra spolarna i systemet resonanta, så att magnetfälten pulserar i samma takt. På så sätt bevaras energin.

I framtiden kan en spole vara inbyggd i din tv och strömmen kan skickas trådlöst från en spole i väggen som är ansluten till elnätet..

Är trådlös el farlig för människor?

Enligt forskarna behöver man inte vara rädd för att få en stöt av trådlös el. Det magnetiska fältet mellan kopparspolarna kan gå igenom de flesta material och är ungefär så svagt som jordens eget magnetfält.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj