GE Renewable Energy

Världens största vindkraftverk står till havs

Redan nu finns det anbud på världens största vindkraftverk - tre år innan det är färdigtestat. Den 260 meter höga turbinen kommer att spela huvudrollen i tre gigantiska vindkraftsparker till havs.

År 2019 byggdes världens största vindkraftverk Haliade-X i hamnen i Rotterdam, Nederländerna, där dess kapacitet testas fram till 2024.

Men redan nu har resultaten varit så övertygande att turbinen har tilldelats huvudrollen i tre stora vindkraftverksprojekt till havs.

Prototypen av vindkraftverket Haliade-X tornar upp sig i hamnen i Rotterdam. År 2020 satte den ett nytt världsrekord genom att producera 288 megawatt timmar under ett dygn.

© GE Renewable Energy

I sin nuvarande version kan turbinen leverera 13 megawatt, och 2020 bevisade den sin styrka genom att producera 288 megawatt under ett dygn. Vindkraftsverkets torn är 153 meter högt och med sina 107 meter långa vingar sträcker det sig totalt 260 meter upp i luften.

Med hjälp av enda varv, som tar tio sekunder, kan den leverera tillräckligt med el som räcker till två hushåll i ett dygn.

© GE Renewable Energy & Shutterstock

Större och starkare på 30 år

Under de senaste tre decennierna har vindkraftverken till havs exploderat i storlek, samtidigt som de har flyttat allt längre ut från land.

En blygsam debut

Världens första havsbaserade vindkraftspark, som placerades utanför den danska ön Lolland 1991, bestod av elva vindkraftverk som producerade 450 kW vardera.

Två parker i ett vindkraftverk

En Haliade X-vindkraftverk levererar lika mycket el som 29 av de första havsbaserade vindkraftverken och därmed nästan dubbelt så mycket som den första havsbaserade vindkraftsparken.

Nu har Storbritannien beslutat sig för att använda vindkraftverket i en havsbaserad vindkraftspark på Doggers bankar i Nordsjön som ska byggas i tre faser.

Fas ett och fas två kommer att påbörjas redan 2021. När parken är klar kommer den att vara den största i världen och de 276 turbinerna kommer att generera tillräckligt för att förse cirka sex miljoner hushåll med el, vilket motsvarar fem procent av Storbritanniens totala elförbrukning.

Världens största vindkraftspark till havs, som kommer att byggas i Nordsjön, kommer att rymma 276 exemplar av världens största vindkraftverk.

© Jan De Nul

På USA:s östkust kommer vindkraftverket att användas i vindkraftsparken Vineyard Wind, som ska byggas utanför Massachusetts och som planeras vara klart 2023. Parken kommer att generera tillräckligt med el för att försörja minst 400 000 hushåll.

400 vindkraftver ska resas på tre år

Slutligen kommer ett stort antal Haliade X-vindkraftverk användas i den havsbaserade vindkraftparken Ocean Wind som byggs utanför Atlantic City, New Jersey, som ska tas i drift 2024. Där är målet att förse över 500 000 hushåll med el.

Företaget GE Renewable Energy, som står bakom Haliade-X, kan därmed redan nu – bara halvvägs genom prototypens testperiod – se fram emot att sälja 400 jättevindkraftverk de närmaste åren.