Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

STRÅLANDE IDÉ

149 Xenonlampor, som bland annat används i filmprojektorer på biografer, ska se till att jorden får ett miljövänligt superbränsle.

© Markus Hauschild/DLR
Teknik - Energi

Världens största konstgjorda sol ska få planeten att bada i miljövänlig energi

Den slukar lika mycket energi på fyra timmar som ett enda hushåll gör av med på ett år, men å andra sidan har den gigantisk potential: Miljövänligt bränsle till jordens alla bilar och flygplan.

Om du befinner dig i rummet när de här lamporna vaknar till liv med en gigantisk blixt skulle du brinna upp omedelbart.

Ljuset är 10 000 gånger starkare än solljuset här på jorden och varje ljuspartikel räknas när det tyska rymdfartscentret Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) försöker tvinga fram världens renaste bränsle - väte - ur vanligt vatten.

Om tyskarna lyckas med sitt storslagna projekt skulle det kunna revolutionera jordens energiförsörjning.

VIDEO: Få en tvåminuters överblick över det storslagna solprojektet.

Solen ska omvandla vatten till superbränsle

Den konstgjorda solen – som kallas Synlight – finns i DLR’s forskningscentrum utanför Köln och där experimenterar forskarna med att framställa väte i en soldriven vätgasreaktor.

Många anser att väte är framtidens bränsle eftersom det förbränns utan att avge koldioxid – problemet är bara att det i princip inte finns naturligt i jordens atmosfär.

Det måste i stället framställas på kemisk väg genom elektrolys, där man spjälkar vatten till väte och syre – vilket kräver stora mängder elektricitet.

Det artificiella solljuset koncentreras i vätgasreaktorn på ett område som är mindre än ett A4-papper, vilket får upp temperaturen i nära 3 500 grader. Värmeenergin kan användas för att framställa väte.

© Markus Hauschild/DLR

Energin för elektrolysen ska på sikt komma från naturligt solljus – när man har utvecklat solceller som är tillräckligt effektiva för ändamålet – men fram till dess måste forskarna lära sig att hantera en storskalig vätgasproduktion med Synlight.

Det slutliga målet är att producera ett 100-procentigt rent bränsle med en 100- procentigt ren energikälla.

Konstgjord sol är dyrt

Jättesolen har till dags dato kostat Tyskland 35 miljoner kronor och slukar dessutom mer elektricitet på fyra timmar än vad ett normalt hushåll med fyra personer gör av med på ett år.

Men det är nödvändigt att ta den kostnaden.

”Vi kommer att behöva miljardtals ton väte för att kunna driva flygplan och bilar med ett koldioxidfritt bränsle i framtiden”, säger DLR:s forskningschef Bernard Hoffschmidt till the Guardian.

Den tyske forskaren har för avsikt att skala upp systemet och göra det tio gånger större när han och hans team behärskar vätgasproduktionen till fullo – för att därefter ta språnget över till naturligt solljus.

Tidshorisonten sträcker sig över cirka tio år eller mer.

Läs också:

Solceller

Nu levererar solen den billigaste elen någonsin

3 minuter
Dr. Qian Wang håller upp sitt fotoark framför kameran
Energi

Genombrott: Forskare lagrar solens energi som bränsle

4 minuter
Atomkraft

Radioaktivt mirakelmedel ska ge energi under årtusenden

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj