Forsvaret
Gasläcka vid Nord Stream 2

Undervattensdrönare ska undersöka gasläckor i Östersjön

Troligtvis kommer avancerade undervattensdrönare undersöka hålen i gasledningarna i Östersjön för att mäta skadans omfattning. Men just nu är säkerhetsrisken för stor för att närma sig, enligt myndigheterna.

Varje timme strömmar miljontals kubikmeter metangas ut i Östersjön efter de svåra läckorna i gasledningarna Nord Stream 1 och 2 nära Bornholm.

Trots att mängden utsläppt gas avslöjar att det rör sig om vad myndigheterna kallar "mycket stora hål" vet vi ännu inte den exakta omfattningen av skadorna mätt i diameter – varken på rören eller på omgivningen.

Därför ska svenska och danska myndigheter så snart som möjligt undersöka de stora ledningarna som ligger 70-80 meter under havsytan.

Uppgiften kräver avancerad specialutrustning. Det förklarar Kristoffer Böttzauw, generaldirektör för den danska energimyndigheten.

– Vi kommer med största sannolikhet att använda undervattensdrönare för att undersöka vad det är för sorts explosion, hur stora skadorna är och vad som har hänt i omgivningen, säger han.

Fakta: Nord Stream 1 och 2 skulle försörja 50 miljoner hushåll

Högexplosiva gaser skapar säkerhetsrisk

Myndigheterna vet redan nu att det i samma område som gasläckorna har skett kraftiga explosioner som mätte 2,3 på Richterskalan. Troligtvis kommer det först att gå att närma sig skadorna i slutet av denna eller i början av nästa vecka.

Se gasläckorna filmade av en EH101-helikopter:

Enligt Kristoffer Böttzauw är det just nu så pass hårt tryck på gasläckan att det sätter ett naturligt stopp för att skicka ner utrustning.

– Det kan mycket väl vara så att vi först kan ta oss dit när gasen är helt slut. Tills dess innebär det en viss säkerhetsrisk att närma sig, säger han.

– Vi har trots allt att göra med högexplosiva gaser. Det finns helt enkelt risk för antändning eller explosion om det finns gnistor där nere. Det har betydelse både för drönaren och för hur nära servicefartygen som driver drönaren kan ta sig.

Myndigheter höjer beredskapsnivån

I Sverige har kärnkraftverken Ringhals och Forsmark enligt uppgift infört läget ”skärpt uppmärksamhet” till följd av gasläckorna vid Nord Stream 1 och 2.

I Danmark höjdes beredskapsnivån inom energisektorn till orange på tisdagen, vilket är den näst högsta säkerhetsnivån.

Konkret innebär det att den danska energimyndigheten har bett företagen inom energisektorn att vara extra försiktiga och visa ökad vaksamhet i förhållande till säkerheten i sina anläggningar.

"Vi ber dem att hålla ett öga på anläggningar och ytor i större utsträckning än vad de har gjort tidigare och att kontrollera att deras säkerhetssystem är på toppnivå och att det finns planer för vakthållning. Detta gör vi eftersom vi uppfattar situationen som ett generellt ökat hot mot infrastrukturen, säger Kristoffer Böttzauw.