Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför har Sahara inga solceller?

Kan man inte utnyttja solljuset och utrymmet i Sahara till att bygga enorma solcellsanläggningar, som kan producera stora mängder föroreningsfri energi?

Shutterstock

Det kan vara lämpligt att placera solenergianläggningar i öknar. Skulle bara fyra procent av jordens öknar täckas med solceller, kunde hela den globala energiförbrukningen i princip täckas. Att det ännu inte finns stora solcellsanläggningar till exempel i Sahara beror först och främst på priset. Solcellsanläggningar är dyra, och de flesta användare bor långt borta. Det är synnerligen dyrt att dra kablar eller bygga långa högspänningsledningar.

Instabila politiska förhållanden är ett annat skäl till att Sahara saknar stora solcellsanläggningar, men de kommer säkert. IEA, International Energy Agency, har tillsatt en arbetsgrupp som utreder möjligheterna att etablera solcellskraftverk i Sahara. De första ansatserna till stora solenergianläggningar i ökenområden körs nu i gång. En 644 MW-anläggning i Nevadaöknen i USA invigdes i juni 2007, och i Förenade Arabemiraten skall man bygga en anläggning, som skall förse 10000 hushåll med ström.

Läs också:

Solceller

KAMPEN FÖR KLIMATET: Solceller slår rekord och fördubblar verkningsgraden

3 minuter
Atomkraft

Torium och salt ska ge energi under årtusenden

13 minuter
Energi

Extrema maskiner ger oss oändlig energi

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj