Andreas Treuer/ESA
Solceller i rymden

Solcellsparker i rymden kan lösa våra energibehov

Den stundande energikrisen har satt fart på arbetet med att hitta nya, gröna energikällor. En lösning kan vara att skicka satelliter med solceller ut i rymden för att omvandla solljus till energi som vi kan använda på jorden.

Samtidigt som vi närmar oss kallare och mörkare tider tvingar den globala energikrisen många av oss att sänka värmen och släcka lamporna för att undvika enorma elräkningar.

Av samma anledning har politiker runt om i världen riktat blicken mot gröna energikällor som kan göra oss oberoende av rysk olja och gas.

En del av lösningen kan vara solenergi – och inte bara i form av solcellsparker på land.

Det skulle nämligen vara betydligt mer effektivt att utvinna energi ur solens strålar i rymden.

På andra sidan jordens atmosfär finns det nämligen både ofattbara mängder utrymme för att sätta upp enorma anläggningar – och till skillnad från dagens solcellsparker kommer de att kunna generera elektricitet både dag och natt genom att solcellerna rör sig i omloppsbana runt jorden.

Det är därför solenergi från rymden står på agendan när Europas vetenskapsministrar träffas i Paris nästa månad.

Där ska ministrarna bestämma sig för vad som blir de kommande prioriteringarna för Europeiska rymdorganisationen, European Space Agency (ESA). En av punkterna på agendan är ett förslag om att testa möjligheten att bygga solkraftverk och skicka dem i omloppsbana runt jorden.

Varför fylla marken med solceller?

Pilotprojektet går under namnet Solaris och om projektet får godkänt är syftet att det ska ge svar på om solceller i rymden har potential att bidra till Europas framtida energisäkerhet.

Mottagarantenn

Solenergi från rymden omvandlas till el via solceller i omloppsbana runt jorden. Elen överförs trådlöst till mottagningsstationer på jorden, som omvandlar energin till elektricitet och levererar den till det lokala energinätet.

© ESA

Enligt John Leif Jørgensen, professor och prefekt vid DTU Space, är det som upplagt för att fokusera på solenergi från rymden.

”Varför försöker vi placera ut vindkraftverk och solceller runtom i världen när det finns så mycket utrymme uppe i rymden?” frågar han retoriskt och utvecklar:

"Solceller kommer ursprungligen från rymden, de utvecklades för användning där uppe. Eftersom rymdfarkoster är väldigt dyra behövde de göras betydligt mer energieffektiva, vilket de också har blivit med solenergi. Det innebär att vi är vana vid att använda solceller där uppe, men bara för lokalt bruk.”

Med Solaris är dock tanken att etablera ett riktigt solcellssystem som ska skickas i omloppsbana runt jorden. Där ska anläggningen fånga upp det ofiltrerade solljuset och skicka ner det till en mottagaranläggning på land via mikrovågor.

Se varför Europeiska rymdorganisationen vill skicka solceller ut i rymden:

Video

Får inte falla ned på våra huvuden

John Leif Jørgensen påpekar att det finns flera fördelar med att fånga solens strålar i rymden. För det första är det ett stort plus att den kan generera el dygnet runt.

För det andra är solljuset i rymden upp till tio gånger starkare än det 24-timmars genomsnittliga solljus som träffar oss på jorden efter att ha passerat genom atmosfären.

Och för det tredje når priset på tekniken nu en nivå där det är ekonomiskt rimligt att skjuta upp satelliter med solpaneler som kan leverera solenergi direkt från rymden.

"Solenergi från rymden är något vi har pratat om ända sedan en rymdfarkost för första gången förde med sig en solcell ut i rymden", säger John Leif Jørgensen och utvecklar:

"Problemet är att det har varit för dyrt att skicka upp farkoster med den här sortens utrustning – och dessutom att göra det i tillräckligt stor skala för att det ska vara vettigt."

Men nu är tekniken, enligt John Leif Jørgesen, på så pass hög nivå att det börjar bli rimligt. Samtidigt är det i dag möjligt att skicka utrustningen ut i rymden utan någon risk för oss på jorden.

"Vi behöver hitta ett sätt att hämta hem energin som inte stör människor. Om anläggningen skulle utsätts för en terrorattack, eller om den på något sätt går sönder eller träffas av en asteroid får den inte falla ner och skada människor på jorden, säger han.

"Därför är det helt fantastiskt att använda mikrovågor. De är lätta att fånga upp här nere på jorden, och de stör inte vår atmosfär. Och skulle de träffa vid sidan av händer ingenting.”