Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solceller inomhus tar upp lampljus

En ny solcellstyp är så känslig att den kan utvinna få energi ur konstgjord belysning. Det kan göra batterier överflödiga i miljardtals elektroniska enheter i våra hem.

Shutterstock

Solceller inomhus låter nästan som en paradox. Men våra hem, kontor och stormarknader är fyllda med energi i form av konstgjord belysning som i dag går till spillo.

Inomhusbelysning lyser för det mesta med en styrka på mellan 100 och 500 lux, och även om det låter blygsamt jämfört med solens 110 000 lux, så kan energin faktiskt utnyttjas med rätt utrustning.

Och forskare har på senare tid gjort så stora framsteg på flera platser i världen, att vi kanske inom kort kan återanvända en del av den bortkastade energin.

Färgämnen och mineraler omvandlar lampljus

En grupp fysiker och kemister från Uppsala Universitet har exempelvis utvecklat en solcell för inomhusbruk, som använder färgämnen för att uppnå en effektivitet på drygt 30 procent vid vanlig ljusstyrka.

Med andra ord ska de nya solcellerna kunna återanvända knappt en tredjedel av den energi som vi använder till våra lampor.

Uppsalaforskarnas solcell använder ett speciellt framtaget färgämne för att ta upp så mycket ljus som möjligt från fluroescerande lampor och LED-ljus. Färgämnet har samma absorberande funktion som klorofyll i blads fotosyntes.

© Uppsala Universitet / Marina Freitag

Parallellt har en grupp forskare från Tor Vergata-universitetet i Rom, Universidad Surcolombiana i Colombia och tyska Fraunhofer-institutet utvecklat en annan sorts inomhus-solcell, som är lite mindre effektiv men troligen mer praktisk.

Deras lösning består av ett ljuskänsligt mineral, som avlagras på ultratunna glasskivor belagda med en tunn film av det strömförande materialet indiumtennoxid. Resultatet är böjbara och starka solceller, som fungerar även vid svag belysning.

I forskarnas tester visade sig cellerna ha en effektivitet på 20,6 procent och 22,6 procent vid 200 respektive 400 lux från LED-lampor. Det är alltså mindre än solcellen från Uppsala, men i gengäld är den mer praktisk eftersom solcellen är böjbar – samtidigt som den sannolikt också är billigare att massproducera.

Kan ersätta batterier

Båda forskargrupperna menar att de små mängderna energi från de nya teknikerna lämpar sig för att driva de intelligenta sensorer och internetanslutna enheter, som dyker upp i allt fler privata hem och i ökande grad även används inom industriell produktion och transport.

Man uppskattar att 75 miljarder sådana enheter kommer att vara i bruk år 2025, vilket kräver en gedigen uppgradering av energiförvaringen, som knappast kan lösas med batterier.

Solceller inomhus kan därför hjälpa till att sätta fart på en hållbar digitalisering av vår fysiska värld.

Läs också:

Solceller

Omvända solceller alstrar ström på natten

9 minuter
Solceller

KAMPEN FÖR KLIMATET: Solceller slår rekord och fördubblar verkningsgraden

3 minuter
Solceller

Ljus i mörkret: Ny "solcell" använder skugga till att skapa elektricitet

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj