Shutterstock
Solceller med reflektion på vattnet

Portugal sjösätter Europas största solcellsflotta

Portugal håller på att bygga Europas största flytande solcellsfarm. Ytan med solceller är lika stor som fyra fotbollsplaner och kommer att förse 1 500 hushåll med el från och med juli.

Skyhöga gas- och oljepriser efter Rysslands invasion av Ukraina har skyndat på den gröna omställningen.

Ett av de senaste projekten är Europas största flytande solcellspark som från och med juli kommer att förse 1 500 hushåll i Portugal med el.

Solcellerna flyter på en uppdämd sjö, och det är därför enkelt och billigt att koppla den nya strömförsörjningen till elnätet.

Fyra fotbollsplaner flödar av grön energi

Den nya solcellsparken ligger på den uppdämda sjön vid Alqueva-dammen i sydöstra Portugal.

Dammen är den största i Västeuropa, och vattenreservoaren är den största uppdämda sjön. Nu rymmer området även Europas största flytande solcellspark.

Europas största flytande solcellsfarm i Portugal

De 12 000 solcellerna på sjön Alqueva motsvarar fyra fotbollsplaner och är därmed Europas största flytande solcellspark.

© Miguel Pereira/Reuters/Ritzau Scanpix

De 12 000 solcellerna, som tillsammans tar upp lika mycket plats som fyra fotbollsplaner, är redan bogserade på plats i sjön.

När de väl är installerade i juli kommer solcellerna att leverera 7,5 gigawattimmar per år enligt Portugals energibolag, Energias de Portugal (EDP). Det räcker för att förse 1 500 hushåll med el.

Att installera solceller på en damm som redan producerar el är en win-win. Dammen är redan ansluten till elnätet och installationen av de nya solcellerna blir därför betydligt enklare.

Solcellsflotten kommer också att utrustas med litiumbatterier med en kapacitet på två gigawattimmar för att lagra överskottsenergin.

Portugals klimat påskyndar den gröna omställningen

Enligt Miguel Patena, som leder projektet på EDP, kommer kostnaden för elen från solcellerna endast att uppgå till en tredjedel av priset för ett gaseldat kraftverk.

De flytande solpanelerna minskar både utgifter och koldioxidutsläpp, något som passar perfekt in i Portugals klimatprofil.

Energias de Portugal, som levererar större delen av Portugals el, har ett uttalat mål att vara helt koldioxidneutrala år 2030.

Klimatet i det sydeuropeiska landet innebär stora möjligheter att producera grön energi. Portugiserna har gott om soltimmar och starka vindar från kusten mot Atlanten, något som kan omvandlas till sol- och vindenergi.

Energias de Portugal har redan fått tillstånd att utöka den nya solcellsflottan i Alqueva med upp emot 70 megawatt solceller.

Den nuvarande solcellsflottan har en kapacitet på fem megawatt.