Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny typ av "solcell" använder skugga till att skapa elektricitet

Forskare från Singapore har utvecklat ett slags solcell, som inte behöver direkt solljus för att producera energi. Det kan vara ett genombrott för solenergi i städer.

Shutterstock

När man talar om solceller brukar skugga vara den största fienden. Ju mer skugga, desto lägre effekt. Men nu har forskare vid Singapores nationella universitet uppfunnit en apparat som kan använda skuggan till att alstra elektricitet.

För det otränade ögat ser den så kallade skuggeffekt-generatorn kanske ut som en vanlig solcell med en remsa plastfilm, på vilken små plattor av kisel har placerats. Men den fungerar på ett i grunden annorlunda sätt.

Vanliga solceller kräver direktstrålning från solen, men generatorn använder sig i stället av kontrasten mellan ljus och skugga för att skapa elektricitet. När generatorns olika sektioner ligger i ljus respektive skugga, uppstår en elektrisk spänning mellan sektionerna, vilken skapar energi.

Se forskarna samla energi i hälften ljus, hälften skugga:

Dubbelt så effektiv och tio gånger billigare

Generatorn producerar i dag väsentligt mindre ström än vanliga solceller under optimala förhållanden, men i en miljö med svagt ljus och skiftande skuggor – exempelvis inuti ett hus – fungerar den dubbelt så effektivt som konventionella solceller. Dessutom är den tio gånger billigare att producera än vanliga solceller.

Det finns med andra ord en potential att använda den nya tekniken i stor skala.

I dag producerar generatorn tillräckligt mycket energi för att driva en digital klocka, och den stora utmaningen är att öka effektiviteten, om den även ska användas i andra sammanhang. Men det avskräcker inte forskarna.

Apparaten är i dag framtagen för hemelektronik, som smartmobiler eller andra prylar, men man menar att förbättringar i tekniken utan problem kan leda till utomhusanvändning i stor skala. Kanske till och med som en central bricka i den breda energiförsörjningen.

Generatorn kan enligt forskarna vara speciellt användbar i tätbebyggda städer, där höga hus och trafik kastar skuggor som den kan använda till sin energiproduktion. Och eftersom generatorn varken påverkas av temperatur eller luftfuktighet, kan den installeras på alla möjliga ytor – de kan exempelvis installeras i trottoarerna.

Läs också:

Solceller

Omvända solceller alstrar ström på natten

9 minuter
Solceller

Solceller inomhus tar upp lampljus

3 minuter
Solceller

KAMPEN FÖR KLIMATET: Solceller slår rekord och fördubblar verkningsgraden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj