Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Tesla
Teknik - Solceller

Nu kan du förbeställa Teslas soltak

Tesla vill göra förnybar energi så attraktivt att det inte finns något rimligt alternativ. Därför lanserar företaget nu Solar Roof – takpannor med inbyggda solceller.

Tesla är mest känt för sina elbilar. Men bilarna är bara en del av företagets vision att göra jorden till en grönare plats.

Det amerikanska företaget har precis öppnat för beställningar av företagets takpannor med inbyggda solceller.

Solar Roof heter konceptet som ska ge hushållen energi från solen och göra de boende oberoende av det traditionella elnätetet.

Ger ström när elnätet svajar

I sin enkelhet går projektet ut på att konventionella takpannor ska bytas ut mot energigivande pannor som är tillverkade i härdat glas.

Ett Powerwallbatteri i huset lagrar energin från solcellerna och gör det möjligt att få ström även på natten när himlen är molnig, eller när det blir strömavbrott på elnätet.

Solar Roof kan fås i olika utseenden. Men än så länge är priset relativt högt – takpannorna har ett förväntat pris på cirka 2 300 kronor per kvadratmeter. Betydligt mer än de cirka 135 kronor per kvadratmeter som vanliga takpannor kostar.

I Teslas pris ingår emellertid nedmontering av det gamla taket och installation av det nya.

Förbeställ nu

Tesla lovar att deras takpannor håller bättre än andra takpannor. Företaget är till och med så övertygat om takpannornas hållbarhet att de säljs med livstidsgaranti i USA.

Redan nu går det att förbeställa ditt soltak, men det dröjer troligtvis ett tag innan det levereras.

Planen är att Teslas första Solar Roofs ska installeras i USA i år och först under 2018 påbörjas installationerna i Europa.

Läs också:

Solceller

Omvända solceller alstrar ström på natten

9 minuter
Energi

Innovation ger hopp om fusionskraft fem år i förväg

4 minuter
Solceller

KAMPEN FÖR KLIMATET: Solceller slår rekord och fördubblar verkningsgraden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj