Nu kan du förbeställa Teslas soltak

Tesla vill göra förnybar energi så attraktivt att det inte finns något rimligt alternativ. Därför lanserar företaget nu Solar Roof – takpannor med inbyggda solceller.

© Tesla

Tesla är mest känt för sina elbilar. Men bilarna är bara en del av företagets vision att göra jorden till en grönare plats.

Det amerikanska företaget har precis öppnat för beställningar av företagets takpannor med inbyggda solceller.

Solar Roof heter konceptet som ska ge hushållen energi från solen och göra de boende oberoende av det traditionella elnätetet.

Ger ström när elnätet svajar

I sin enkelhet går projektet ut på att konventionella takpannor ska bytas ut mot energigivande pannor som är tillverkade i härdat glas.

Ett Powerwallbatteri i huset lagrar energin från solcellerna och gör det möjligt att få ström även på natten när himlen är molnig, eller när det blir strömavbrott på elnätet.

Solar Roof kan fås i olika utseenden. Men än så länge är priset relativt högt – takpannorna har ett förväntat pris på cirka 2 300 kronor per kvadratmeter. Betydligt mer än de cirka 135 kronor per kvadratmeter som vanliga takpannor kostar.

I Teslas pris ingår emellertid nedmontering av det gamla taket och installation av det nya.

Förbeställ nu

Tesla lovar att deras takpannor håller bättre än andra takpannor. Företaget är till och med så övertygat om takpannornas hållbarhet att de säljs med livstidsgaranti i USA.

Redan nu går det att förbeställa ditt soltak, men det dröjer troligtvis ett tag innan det levereras.

Planen är att Teslas första Solar Roofs ska installeras i USA i år och först under 2018 påbörjas installationerna i Europa.