Den vibrerande pelaren bygger på så kallade virvelinducerade vibrationer, en princip som upptäcktes redan 1911.
Du kanske känner igen effekten om du någon gång har försökt att rengöra en pool. När du drar stången med nätet genom vattnet skapar rörelsen en serie virvlar i kölvattnet. Samma sak händer med Vortex Bladeless när vinden passerar.
Det uppstår virvlar i lufströmmen och vanligtvis är det ett stort problem för ingenjörer. Virvlarna kan få en byggnad att vibrera i sin egenfrekvens, och vibrationerna kan växa till svängningar som i värsta fall sliter sönder byggnaden.
Tanken bakom Vortex Bladeless är dock att förvandla principen till en styrka genom att anpassa stångens diameter, höjd och massa till de genomsnittliga lokala vindförhållandena.
Dessutom justeras stavens styvhet beroende på vindstyrkan med hjälp av ett magnetiskt system. På så sätt ökar sannolikheten för att stången är inställd på stora och fina svängningar, som producerar mer energi än om stången bara stod och fladdrade slumpmässigt i vinden.
Inga vingar, inga problem?
Det finns många fördelar med att bli av med de stora vindkraftsbladen.
Enligt Vortex Bladeless är deras nya vindkraftverk nästintill tyst. Dessutom gör det mindre skada på det lokala djurlivet – många vanliga vindkraftverk tenderar att skada fåglar.
Ekonomiskt sett är den stora vinsten att den vinglösa designen har färre rörliga delar, vilket innebär mindre underhåll.
Vortex Bladeless betonar dock att de inte kommer att konkurrera direkt med de traditionella vindkraftverken. Istället bör deras teknik användas i sammanhang där vanlig teknik är opraktisk – exempelvis i tätbefolkade områden.
Men det är fortfarande långt kvar innan den nya designen kan börja användas.
Hittills är Vortex Bladeless turbin nämligen så pass liten att den enbart kan producera ytterst små mängder el.
Nästa steg är att förstora prototypen till ett 140 meter högt torn som ska kunna leverera en megawatt – något mindre än ett vanligt vindkraftverk.