Shutterstock
5G boks på mast

Nytt 5G-nätverk levererar trådlös el

Ny forskning visar att 5G-nätverket inte bara garanterar blixtsnabbt internet – det kan även skicka trådlös ström genom luften.

I takt med att var och varannan person har en smarttelefon har luften i våra städer fyllts med elektromagnetiska vågor. Det är en osynlig infrastruktur som gör att du kan gå in på TikTok och Illustrerad Vetenskap även när du befinner dig på språng.

Men ny forskning visar att det trådlösa nätverket även har ännu större potential.

En vetenskaplig artikel från Georgia Insitute of Technology drar slutsatsen att det 5G-nätverk, som för närvarande rullas ut i många delar av världen, även kan användas som strömförsörjning.

Små mängder el över korta avstånd

Forskarna testade sin hypotes i laboratoriet genom att skicka små mängder el via 5G över ett avstånd på två meter.

För tillfället designade de en liten mottagare, ungefär lika stort som ett spelkort, som kan fånga upp mikrovågornas växelström från luften och omrikta den till likström.

Mikrovågmottagare till ström från 5G

Forskarna utvecklade en liten mottagare som fångar upp växelströmmen från 5G-vågorna och omriktar dem till likström.

© Christopher Moore, Georgia Tech

Kritiker fruktar dock att den trådlösa strömmen kommer att innebära stora energiförluster.

5G-masterna måste nämligen använda ytterligare 31 kilowatt om de ska överföra både el och internet. Detta motsvarar att konstant hålla tio vattenkokare kokande.

Men forskarna bakom experimentet påpekar att tekniken fortfarande är helt ny och sannolikt kommer att förbättras.

5G-nätverket är i princip skräddarsytt för trådlös el

Men hur kommer det sig att 5G-nätverket kan sända el när de gamla nätverken inte kunde det?

5G-nätverket är betydligt tätare med flera master som samtliga också har fler antenner.

Tätheten är nödvändig eftersom 5G använder millimetervågor, vilket ger en högre bandbredd men kortare räckvidd.

Det är samma princip som gäller hemmavid där din WiFi-router kanske kan sända på både 2 GHz och 5 GHz. Du strömmar Netflix betydligt bättre vid 5 GHz, men i gengäld måste du befinna dig närmare routern.

Millimetervågorna i den högsta delen av 5G-nätets frekvensspektrum börjar vid 30 GHz och har en betydligt högre energitäthet än nuvarande nätverk. Därför är de lämpliga för att skicka ström.

Forskarna tror att tekniken snart kommer att kunna överföra två mikrowatt över 180 meter. Det kan potentiellt ersätta miljontals små batterier, exempelvis i sensorer för bilar, hus och kontor.

Ett vanligt uttag kan dock leverera upp till 2 300 watt – eller 2,3 miljarder gånger så mycket som 5G – så det dröjer innan det nya nätverket ersätter högspänningsmasterna.