Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nya turbiner snurrar ut el ur Golfströmmen

Havsströmmarna är en förbisedd energikälla, men nu sjösätter ett amerikanskt företag i samarbete med Florida Atlantic-universitetet turbiner, som ska producera lika mycket el som 2000 vindkraftverk under fem år.

OceanBased Perpetual Energy

Det amerikanska företaget OceanBased Perpetual Energy experimenterar för tillfället med havsströmmar drygt 30 kilometer utanför Floridas kust.

I samarbete med forskare på Florida Atlantic-universitetet har företaget testat ett flertal olika turbiner, som sänks ned under havsytan, där du använder Golfströmmen till att producera elektricitet.

Golfströmmen är en kraftfull havsström, som konstant fraktar varmt vatten från Mexikanska golfen och vidare ut i Atlanten med en hastighet på mellan 5,5 och 9 kilometer i timmen. Det innebär att det finns massor av energi att hämta.

Se turbinerna i rörelse utanför Florida:

Fungerar som ett vindkraftverk under vatten

Resultaten är lovande. OceanBased Perpetual Energy testade tre olika turbiner genom att låta dem vara i gång i 24 timmar under vatten. Vinnaren var en design som liknar två flygplansmotorer monterade på bara en vinge.

Turbinerna fungerar mer eller mindre på samme sätt som vindkraftverk: Kraften från havsströmmen får turbinernas propeller att vridas, vilket aktiverar en generator som producerar elektricitet.

Men till skillnad från vind är Golfströmmens rörelser betydligt mer förutsägbara. Strömmen fortsätter 24 timmar om dygnet i mer eller mindre samma riktning och hastighet.

De amerikanska havsströmsturbinerna är de första någonsin som producerar elektricitet ur Golfströmmen.

© OceanBased Perpetual Energy

Elektriciteten från generatorn leds till slut genom en underhavskabel, som ligger på havsbotten, och tillbaka till land, där den kan kopplas till elnätet.

Salt och djurliv är okända faktorer

OceanBased Perpetual Energy har ambitiösa mål: Inom fem år ska de producera 5 gigawatt elektricitet från turbiner i Golfströmmen. Det motsvarar uteffekten från cirka 2000 vindkraftverk.

Det låter mycket, men det amerikanska energidepartementet uppskattar faktiskt att Golfströmmen sammanlagt ska kunna förse elnätet med 45 terawattimmar per år. Det motsvarar cirka dubbelt så mycket energi som samtliga svenska vindkraftverk producerar om året.

Men det finns en lång väg kvar att gå. Undervattensturbiner måste konstrueras på ett sätt så att deras elektriska kretsar inte utsätts för korroderande saltvatten, samtidigt som undervattensreparationer är kostsamma.

En annan outredd fråga är hur de nya anläggningarna påverkar djurlivet. Ett litet antal turbiner skadar inte, visar en rapport från Georgia Institute of Technology, men var händer när tekniken ökar i omfattning?

Det ska Ocean Based Perpetual Energy nu försöka ta reda på.

Läs också:

Solceller

Nu levererar solen den billigaste elen någonsin

3 minuter
Atomkraft

Ny fusionsreaktor kan bli början till oändlig energi

4 minuter
Robotar

Artificiell sengångare ska övervaka regnskogen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj