Shutterstock

När ska jag hälla salt i vattnet?

Varför påstår många kokböcker att man ska tillsätta salt i vattnet till potatis eller pasta först när det kokar?

Salt tillhör kökets viktigaste ingredienser och det råder inget tvivel om hur det ska användas. Enligt ett flertal kokböcker ska saltet tillsättas först när vattnet kokar – inte av kulinariska, utan av energisparande skäl.

Salt höjer nämligen vattnets kokpunkt.

Medan vanligt kranvatten kokar vid 100 °C vid ett lufttryck på en atmosfär som vid havsnivån, så beror saltvattens kokpunkt på saltkoncentrationen.

Använd mindre vatten och spara på energin

När salt löses upp i vatten delas det upp i natrium- och kloridjoner. De elektriskt laddade jonerna attraherar vattenmolekylerna och håller ihop dem tätare, vilket ökar vattnets ytspänning så att det tar längre tid att börja koka.

Det krävs dock en rejäl mängd salt för att det ska ha någon nämnvärd inverkan på kokpunkten. De små mängder salt som vanligtvis används i matlagning gör inte någon större skillnad.

För att höja kokpunkten för en liter vatten med 0,5 °C krävs det 58 gram salt – mycket mer än de 2-4 gram salt vi vanligtvis använder till en kastrull med pasta.

Vill du spara på energin ger det större utslag att reducera mängden vatten om möjligt. Det krävs cirka 4,19 joule energi för att värma upp ett gram vatten 1 °C, och därför kokar exempelvis 800 milliliter saltat vatten fortare än en liter vatten utan salt.