Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Energi

Kan energin i en blixt utnyttjas?

Blixtar innehåller stora mängder energi, men det är svårt att utnyttja energin till något.

Att kunna utnyttja energin i en blixt vore bra, eftersom det rör sig om stora energimängder. I en blixt är strömstyrkan således upp till 200000 ampere, medan spänningen kan vara flera hundra miljoner volt. När en blixt slår ner, överförs upp till tio gigajoule mellan himmel och jord. Det räcker för att hålla tio 60-wattslampor tända i ett halvår.

Dessvärre är det bara mycket litet av energin som når ända ner till jordens yta. Det mesta avges i stället i blixtkanalen mellan himmel och jord. En blixt värmer upp luften till mellan 15000 och 30000 °C. Det är fem gånger varmare än solens yta, och det är denna våldsamma uppvärmning, som slukar nästan all blixtens energi. Kvar finns bara 10 till 100 megajoule, eller tillräckligt mycket för att hålla lamporna tända under en dag. Teoretiskt sett kunde man säkert utnyttja en blixts energi, men det skulle nog kosta mer än energin är värd.

Ändå har forskarna försökt. En av möjligheterna att utnyttja blixtens energi är att koppla en transformator till en åskledare. När blixten slår ner, alstras en stark ström, som kan användas till att spjälka upp havsvatten i syre och väte, som då kan lagras som bränsle. Problemet är dock att bygga elektrisk utrustning, som inte skadas av blixtnedslag.

Läs också:

Teknik

Ny idé ska rensa bort plast från världens floder

2 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

40 minuter
Sex

3 skäl till att våren väcker din sexlust

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj