Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Energi

Vindkraftverket flyttar till stan

Ett nydesignat "vindkraftverksträd" ska göra vindkraftverk vackrare att titta på. Det 11 meter höga dekorativa minikraftverket kan fungera som hushållsvindkraftverk och kan exempelvis placeras i stadsområden.

Ljudlösa vindkraftverk i förklädnad

Ett vindkraftverk behöver inte nödvändigtvis vanpryda miljön. Det visar en ny uppfinning, som gjorts av fransmannen Jérôme Michaud-Larivière på företaget New Wind.

Han har konstruerat ett minikraftverk, som är maskerat till ett elva meter högt träd med en diameter på åtta meter på det bredaste stället.

Perfekt som hushållsvindkraftverk i stan

"Trädets" 72 konstgjorda blad fungerar som mikrokraftverk, som ljudlöst snurrar på grenarna samtidigt som de producerar ström. Vindturbinen har en effekt på 3,1 kilowatt och passar enligt uppfinnaren perfekt till att "planteras" i städer i stället för de vanliga, inte fullt så vackra vindkraftverken.

Trädet kostar cirka 29?500 euro (drygt 270?000 kronor).

Alternativa vindkraftverk på gång

Vindkraftverk i luftballonger, vindkraftverk utan ljud och vindkraftverk som är inbyggda i höghus. Framtidens vindenergi kan skördas på många sätt, och du kan läsa om idéerna här:

Läs också:

Sjukdomar

Unga och vuxna drabbas också hårt av coronaviruset

5 minuter
Kultur

9 bra strömningsupplevelser som du kan kalla för undervisning

6 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj