Rätt förhållanden uppstår när det organiska materialet sakta begravs under nya lager av exempelvis lera, sand och grus, vilket kräver mycket tid.
I ovanliga fall kan emellertid oljebildning gå fort, ifall naturen tar en genväg. Det har till exempel hänt i resterna av den exploderade vulkanen Uzon på östra delen av den ryska halvön Kamtjatka.
Där har geologer hittat olja som bildats på endast 50 år. Förklaringen är bland annat att temperaturen strax under marken vid Uzon är cirka 90 grader, på grund av varma källor.
I laboratoriemiljö kan oljebildningen gå ännu snabbare. Det har experiment med tekniken hydrotermisk förvätskning (HTL) visat.
I HTL utsätts fuktigt organiskt material, till exempel kloakslam, för värme och tryck under några minuter. Behandlingen bryter ner de komplexa organiska molekylkedjorna till mindre delar.
Därefter behandlas de med bland annat väte och vatten. Resultatet blir en substans som skiljer sig obetydligt från naturens råolja. Därefter kan den destilleras till både flygbränsle och bensin.
Eftersom ursprunget till HTL är avfall, är de bränslen som framställs med metoden koldioxidneutrala.