Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vindmølle, vindmøllepark, vindenergi
Teknik - Energi

Kan vindkraft täcka jordens energibehov?

Man pratar om vindkraft som ersättning för fossila bränslen. Hur stor är egentligen potentialen i vindkraften?

Vindenergi har stor potential

Det finns mer än rikligt med vind i världen för att täcka hela jordens behov. Nyligen har en holländsk forskargrupp vid universitetet i Utrecht gjort den hittills noggrannaste undersökningen av potentialen för vindkraft. Forskarna delade in jorden i 66 000 celler och beräknade vindpotentialen för var och en. I undersökningen bortsåg de från städer samt sjöar, berg och naturreservat. Det visade sig att 20 procent av jorden har tillräckligt med vind för att det skall vara möjligt att utnyttja den. Den totala potentialen är 96 petawattimmar, vilket motsvarar cirka sex gånger den årliga globala konsumtionen. I vissa områden som Kanada är potentialen mer än 30 gånger den årliga förbrukningen, men även här i Västeuropa kan vi hämta dubbelt så mycket energi som vi behöver ur vinden.

Tekniken finns redan

Tekniken för att utnyttja vinden finns redan i dag, men det kommer givetvis att vara dyrt att bygga och driva tillräckligt många vindkraftverk. Skulle hela potentialen i världen utnyttjas, skulle elektriciteten kosta 25 gånger mer än den gör nu. Däremot ser det överkomligare ut om man nöjer sig med att täcka jordens nuvarande förbrukning med vindkraft. I så fall skulle energin kosta bara det dubbla mot i dag. Det område som skulle täckas av vindkraftverk skulle i utsträckning motsvara Saudiarabien.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj