Shutterstock
Forskare ska undersöka hur mycket energikrisen får oss att spara och hur länge våra nya vanor håller.

Forskarnas gissning: Så länge kommer vi att spara energi

Forskare ska undersöka hur mycket energikrisen får oss att spara och hur länge våra nya vanor håller. En titt i historieböckerna kan ge en fingervisning.

Inflationen har gjort det dyrare att köpa smör, mjölk och andra vardagsvaror samtidigt som energipriserna också har skjutit i höjden med historisk fart.

Konsumenter runt om i Europa har alltså dragit ned på förbrukningen för att slippa höga energiräkningar.

Siffror från UK National Statistics Office visar exempelvis att britterna kraftigt har dragit ner på både gas- och elförbrukningen.

I Tyskland sjönk naturgasförbrukningen med 29 procent den första veckan i oktober jämfört med samma månad förra året, visar nya siffror.

Frågan är då bara hur mycket människor kommer att skära ner – och hur länge kommer de nya vanorna att hålla?

Forskare runt om i världen hoppas nu hitta svaren, skriver Nature.

Inga långsiktiga besparingar efter oljekrisen

Ser man tillbaka på tidigare energikriser – som oljekrisen på 1970-talet – visade det sig att konsumenterna skar ner på sin energiförbrukning och kunde se en omedelbar effekt av det.

Men långsiktigt sparande och omstrukturering av invanda konsumtionsvanor satte å andra sidan ingen fart på krisen.

När krisen var över kunde man se hur våra vanor inte hade blivit mindre konsumerande. Kirsten Gram-Hanssen, professor i hållbart vardagsliv vid Institutionen för Byggande, Stad och Miljö vid Aalborg Universitet i Köpenhamn.

Det förklarar Kirsten Gram-Hanssen, som är professor i hållbart vardagsliv vid Institutionen för Byggande, Stad och Miljö vid Aalborg Universitet i Köpenhamn.

– När krisen var över kunde man se hur våra vanor inte hade blivit mindre konsumerande. Tvärtom har konsumtionen ökat sedan dess i förhållande till hur vi går runt och använder energi i vår vardag. Å ena sidan har vi fått effektivare apparater och bättre isolering av våra hus, å andra sidan har vi fått tillgång till betydligt mer energikrävande apparater, säger hon och understryker:

– Det finns många saker som kan tyda på att det här inte kommer att hålla efter krisen. Men det kan man hoppas att det gör.

Gamla vanor återkommer

En av de stora frågorna som forskarna kommer att titta närmare på är vilken typ av incitament som behövs för att människor ska ändra sina vanor och dra ner på energiförbrukningen.

Studier har tidigare visat att enbart att installera en mätare kan bidra till betydande energibesparingar. Förmodligen på grund av att det gör att man som konsument får en annan medvetenhet om vilka apparater som sväljer mest energi – och var det bidrar som mest att skära ner.

Men samtidigt är lärdomen från tidigare prisförändringar inom energiområdet att den enskilde konsumentens sparvanor snabbt försvinner när priserna återigen når en normal nivå.

– Konsumenterna drar ner på energiförbrukningen, men när priserna återgår till det normala går de tillbaka till sina vanor, säger Lorraine Whitmarsh, miljöpsykolog vid University of Bath i Storbritannien, till Nature.

– Det är inte mycket som varar, utvecklar hon.

Den här gången påpekar dock flera forskare att den växande miljömedvetenheten hos konsumenterna kan vara den avgörande drivkraften mot långsiktiga beteendeförändringar.

Jorden termometer jordskorpan
© Quaise Energy & Claus Lunau

Läs också:

Enligt Kirsten Gram-Hanssen kan medvetenhet om klimatförändringar – tillsammans med den rådande energikrisen – vara det som behövs för att människor ska bli mer medvetna om sin egen konsumtion.