Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjärrstyrda robotinsekter gör vindkraftverk billiga att använda

Vindkraftverk är vanligtvis dyra att använda eftersom de behöver underhållas av människor. En ny fjärrstyrd robot, vars design är inspirerad av insekter, kan minska kostnaderna avsevärt.

BladeBUG

Vindkraft är en av de snabbast växande energiformerna och vindkraftverken blir allt bättre och billigare. Men det finns ett problem: De måste underhållas av människor, och det är dyrt och farligt.

Därför har nu ett engelskt företag utvecklat den lilla roboten BladeBUG. Roboten är inspirerad av en insekt. Den har sex flexibla ben utrustade med sugkoppar, som den använder för att krypa runt på vindkraftverkens långa vingar och undersöka om allt är som det ska vara.

De flesta nya vindkraftverk installeras på öppet hav där väderförhållandena är extra hårda.

Väder och vind sliter på vindkraftverken

De starka vindarna blåser konstant regn och damm mot vindkraftsbladet, vilket leder till att de yttersta 20 procenten av kanten slits ned till en ojämn yta. Även ett litet fel på ytan kan skapa oönskad turbulens när vingen roterar. Detta gör vingen mindre aerodynamisk, vilket leder till lägre effektivitet och större risk för fel.

Vindkraftsbladen måste därför inspekteras regelbundet så att oregelbundenheter och svagheter upptäcks. Det görs vanligtvis genom att en mänsklig serviceoperatör får hänga i ett rep från vindkraftsverkets topp och ta en titt på vardera vinge. Problemet är uppenbart: Det är tidskrävande, dyrt och i värsta fall ett farligt arbete.

Detta gör att underhållskostnaderna står för en stor del av den totala kostnaden för ett vindkraftverk. Underhåll av äldre vindkraftverk kan uppgå till cirka tre procent av kostnaden varje år, medan det för nyare vindkraftverk ofta kostar mellan 1,5 och två procent per år.

Under ett vindkraftverks livslängd kan underhåll således stå för upp emot 50 procent utöver inköpspriset.

Den fjärrstyrda insektsroboten klättrar i regn och rusk

Det är här BladeBUG kommer in i bilden. Roboten styrs av en operatör med fjärrkontroll från toppen av vindkraftverket. Den är utrustad med en kamera, som skickar tillbaka bilder till operatören, samt utrustning för att utföra tester och mindre reparationer.

BladeBUG är en liten fjärrstyrd robot som kan utföra vindkraftinspektioner som vanligtvis kan göra livet farligt för människor.

Undersökningen kan även utföras under dåliga väderförhållanden då det annars skulle kunna vara för farligt att hänga och dingla från ett rep. Företaget bakom BladeBUG tror därför att roboten kommer att kunna reducera de totala servicekostnaderna med mellan 30 och 50 procent.

I december genomförde den lilla robotinsekten sin första vandring på en 50 meter lång turbinvinge i havet utanför Skottlands kust.

Läs också:

Atomkraft

Forskare: Blå energi kan ersätta kärnkraft

3 minuter
Energi

Kraftaggregat ska utvinna energi ur havets vågor

10 minuter
Trævindmølle indefra
Energi

Sverige bygger hållbart vindkraftverk – av trä

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj