Shutterstock
Energisparare

Energispararens checklista

Du har redan bytt ut de mest energislukande vitvarorna, skruvat ur glödlamporna och sänkt värmen. Nästa steg är att suga ut grön energi ur dina omgivningar – och att göra ditt hem så intelligent att det lär känna dina (o)vanor.

Öka IQ:n

Ett uppenbart sätt att spara energi är att investera i en intelligent radiatortermostat. En variant kan vara Netatmos radiatortermostat, som via sensorer registrerar vanorna hos hemmets invånare och kontinuerligt ger råd om optimal termostatstyrning. Du kan ge kommandon till termostaten via Googles eller Apples röststyrning.

Netatmo
© Netatmo

Ta ett snack med din stickkontakt

I det intelligenta hemmet hjälper även vägguttagen till att spara el. Ett exempel är Wemo-systemet från Belkin, som gör det möjligt att sätta på och stänga av vägguttag via mobilen – eller med hjälp av röststyrning via Apples Siri. I skrivande stund fungerar inte den europeiska varianten med Android.

Belkin
© Belkin

AI avslöjar hemmets största husets eltjuvar

Ingen energimedveten checklista saknar ett system som övervakar elförbrukningen. Ett av de användarvänligaste är Sense Energy Monitor. Installationen är enkel – elektrikern ansluter systemets "hjärna" till eltavlan och du laddar ned den medföljande appen. Därefter får du en överblick över husets elförbrukning i realtid. En algoritm börjar nu att registrera varje enhets unika signatur och när systemet börjar bli varmt i kläderna tilldelas enheten ett namn, exempelvis "ugn". Med tiden kartläggs och namnges husets alla enheter, så att du via appen kan lokalisera husets största eltjuvar.

Sense Energy Monitor
© Sense

3 mikroanläggningar: Vatten och sol laddar upp

Hydro Power
© Unicun

Tappa el direkt från ditt eget kraftverk

Den lilla Micro Hydro Power-generatorn löser inte någon stor energikris och är knappast praktisk i längden, men idén är kul. Generatorn, som kan anslutas till vattenrör och -slangar, bygger på samma principer som exempelvis de stora svenska och norska vattenkraftanläggningar. Vattentrycket driver en liten turbin som omvandlar rörelseenergin till el.

Solar Window
© Unicun

Häng upp din powerbank på tork

Mobila soluppladdare finns i alla upptänkliga storlekar och former, precis som powerbanker, som fungerar som kompakta extrabatterier. Solar Window Charger är båda delar. Den lilla powerbanken kan hängas upp i fönstret med sugkoppar och på så sätt exponeras för solljus. En soluppladdning tar enligt tillverkaren åtta timmar.

Vattenur
© Unicun

(Ur)gammal uppfinning får nytt liv

Redan för 3 600 år sedan höll babylonierna och egypterna ordning på tiden med ett vattenur. Nu återuppstår vattenuret i en ny och annorlunda form. I Eco-friendly Water Powered Clock har batteriet och elkablarna bytts ut mot vatten. En så kallad omformare urskiljer elektroner från vattnet, vilket ger el till det lilla verket.

Låt spegeln ge värme

Det tyska företaget Infranomic tillverkar speglar som avger infraröd värme, så att du kan se dig själv i ögonen medan du värmer upp badrummet. Infraröda paneler använder förvisso el, men de värmer också upp ett rum mer effektivt än traditionella element. Det beror på att de infraröda vågorna inte värmer upp själv luften, utan fasta objekt i ett rum – även din kropp.

Infranomic
© Infranomic