Duellen: Vad är mest energisparande – handdisk eller maskintvätt?

Jag hatar att diska för hand, men min fru påstår att det är billigast och miljövänligast. Stämmer det?

© Shutterstock

Om du väljer att diska för hand i kallt vatten kan energiförbrukningen nästan inte bli lägre. Resultatet blir dock sällan särskilt bra i och med att det är svårt att få bort exempelvis fett och matrester i kranvatten på cirka 10°C.

Om bestick och tallrikar ska se någorlunda rena ut, så är diskmaskinens ekoprogram mer energieffektivt per disk – förutsatt att du fyller maskinen ordentligt.

Ekoprogrammet diskar inte heller helt rent, trots att bestick och tallrikar får stå i blöt i flera timmar vid 45°C. Temperaturen är dock inte tillräckligt hög för att döda ett vitt spektrum av skadliga bakterier.

Allt dör vid 62 grader

Om du vill vara helt säker på att få helt rena tallrikar, så ska vattnet nå upp till minst 62°C under disken. Det säkerställer att alla sjukdomsframkallande mikrober dör.

Vatten på 62°C kan inte användas vid handdisk utan allvarlig risk för skållning, så diskmaskinen är det enda hållbara alternativet.

Energiförbrukning

Om du kör diskmaskinens sparprogram klockan tre på natten, när elen är grönast, släpps det ut mindre koldioxid per kilowattimme än vid handdisk efter kvällsmaten.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Vattenförbrukning

Diskmaskinen använder vanligtvis mindre vatten än när du diskar för hand och byter vatten för att skölja. Låter du dessutom vattnet rinna hela tiden kan förbrukningen uppgå till flera hundra liter.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Startkostnad

Diskmaskiner kostar mycket pengar. De dyraste är billigast i drift och håller längst. För att diska för hand behöver du inte mer än en balja, en borste och ett par kökshanddukar.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Disktid

Det går fort att fylla och tömma en diskmaskin, men själva ekoprogrammet tar mellan tre och fem timmar. Behöver du använda besticken till nästa rätt, så går det snabbast att diska dem för hand.

Shutterstock & Lotte Fredslund