I fjol kom det goda nyheter för världens batterinördar.
Forskare från Dalhousie University i Kanada – som samarbetar med Tesla inom ny batteriteknik – kunde avslöja att deras nya litiumjonbatterier hade en livslängd på mer än 1,5 miljoner kilometer i normalstora elbilar.
Nu tar forskningschefen, professor Jeff Dahn, fram ytterligare ett ess ur ärmen: Siffrorna visar faktiskt att batterierna i själva verket har en livslängd på mer än 3,5 miljoner kilometer.
Det innebär med andra ord att framtidens batterier troligen lever avsevärt längre än själva elbilen.
Dahns forskargrupp har testat batterierna genom att ladda upp och ur dem i åratal. I fjol tydde data på att batterierna hade en livslängd på 1,5 miljoner kilometer. Men sedan dess har de fortsatt att imponera. De håller helt enkelt kapaciteten bättre än man vågade hoppas.
Därför korrigerar nu Dahn siffran med två miljoner kilometer.
Likartade kristaller förlänger livslängden
Normalt försämras litiumjonbatteriers kapacitet med tiden, tills de inte längre kan hålla kvar spänning. Batterierna har en elektrod i var ände och när de laddas ur förflyttar positiva litiumjoner sig från den ena elektroden genom den elektrolytiska vätskan och sätter sig på den andra. Och åt andra hållet när det laddas upp.