Antalet elbilar på vägarna ökar snabbt och bland kritiker finns det en oro för att bilarnas batterier i framtiden ska leda till allvarliga avfallsproblem.
Nu har dock forskare från Worcester Polytechnic Institute i USA visat att bilbatterier till och med är ytterst lämpliga för återvinning.

Batteripaketet i en elbil innehåller cirka 35 kilo nickel, 20 kilo mangan och 14 kilo kobolt. Forskarna kunde utvinna cirka 90 procent av dessa metaller från använda batterier.
Bilarnas litiumbatterier innehåller inte bara litium utan även stora mängder metaller som nickel, mangan och kobolt.
Att bryta dessa metaller kräver stora resurser och bland elbilskritiker är metallförbrukningen ett av argumenten för att elbilar inte är särskilt bra för miljön.
Vidare påpekar de att jordens resurser av kobolt är begränsade och att vi någon gång i framtiden kommer att få slut på det centrala grundämnet.
För att testa batteriernas återvinningspotential sänkte forskare vid Worcester Polytechnic Institute ned katoder – negativa elektroder – från förbrukade elbilsbatterier i en mild syralösning.
Genom kemisk rening lyckades forskarna utvinna 90 procent av de eftertraktade metallerna från katoderna och samtidigt rensa bort orenheter i metallen.
På grund av den bättre metallkvaliteten visade sig batterier tillverkade med återvunna metaller vara bättre än helt nya batterier.
Efter 11 600 urladdningar hade de återvunna batterierna tappat 30 procent av sin kapacitet. Nya batterier nådde denna nivå redan efter 7 600 urladdningar.
11 600 urladdningar motsvarar 32 års användning om batteriet laddas ur och upp varje dag, vilket väldigt få elbilsbatterier gör.