Gammal återvinningsmetod leder till koldioxidutsläpp
I dag sker återvinning ofta genom att de använda batterierna värms upp till 500 grader så att metallerna smälter och kan samlas upp.
Tyvärr är processen både energikrävande och förorenande eftersom det bildas giftiga gaser vid de höga temperaturerna.
Men den nya metoden från Singapore bygger på en speciell form av metallåtervinning, så kallad hydrometallurgi, där man använder kemikalier istället för värme för att lösa upp mineraler som innehåller metaller. På så sätt kan metalljonerna lättare koncentreras och extraheras.
Först krossas de använda litiumjonbatterierna och torkas över natten innan de körs genom en vanlig köksmixer och siktas. På så sätt får forskarna ett fint svart pulver bestående av bland annat kobolt, litium, nickel, mangan, aluminium och koppar.
Därefter torkar forskarna apelsinskal på låg temperatur i tre dagar och pulveriserar dessa innan de tillsätts en vätska som innehåller citronsyra.
När det metalliska svarta batteripulvret blandas med den sura apelsinskalsvätskan löses partiklarna i pulvret upp och det bildas rena metalljoner i vätskan. Dessa kan samlas upp för att återvinnas - exempelvis genom elektrolys, där metalljonerna koncentreras till en elektrod när el tillsätts vätskan.
Genom experimenten kunde forskarna samla upp cirka 90 procent av de värdefulla metallerna från det svarta pulvret, och de kunde också återvinna dem för att tillverka nya batterier med samma kapacitet som de batterier som finns på marknaden i dag.