Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sanningen om kärnkraft

På 1970-talet utsågs kärnkraft till framtidens energikälla, då den i teorin inte förorenade miljön. ­Sedan dess har allvarliga olyckor bromsat utvecklingen. I dag står kärnkraft bara står för cirka tio procent av världens elproduktion medan energikällor som sol och vind är på frammarsch.

Shutterstock

”Kärnkraft är en ren energikälla” - Sant

Kärnreaktorer släpper inte ut någon giftig rök och koldioxid. Den rena elen från kraftverken innebär emellertid inte att kärnkraft är fri från föroreningar.

FN:s klimatpanel, IPCC, placerar kärn­kraft på samma lista över rena energikällor som sol, vind, vattenkraft och geotermi (som utnyttjar värmen från djupare jordlager).

Därmed framhävs kärnkraft som en klimatvänlig energikälla och som en väg att minska vår totala klimatpåverkan.

Energikällan betraktas som ren eftersom kärnreaktorer – till skillnad från exempelvis kolkraftverk – producerar elektricitet utan att släppa ut varken koldioxid eller andra växthusgaser.

Jordhål gömmer kärnbränsle i årtusenden

Trots detta tillhör kärnkraft de energikällor som kan orsaka det största miljöavtrycket.

Reaktorernas bränsle består nämligen ofta av radioaktivt uran, som existerar som så kallade isotoper med ett varierande antal neutroner i atomkärnan.

Isotoperna är instabila så att de omvandlas – sönderfaller – till andra grundämnen och avger energi som radioaktiv strålning under processen.

Släpps de radioaktiva isotoperna ut i ­naturen är de enormt hälsoskadliga för människor och djur.

Urangruvor är i regel förorenade, men de värsta föroreningsolyckorna har uppstått på kärnkraftverk i drift som Fukushima i Japan och Tjernobyl i Ukraina.

© Claus Lunau/Shutterstock

”El från kärnkraftverk är billigast” - Falskt

Kina har under fem år gjort stora satsningar på kärnkraft vilket gör att inköpspriset för el från verken är 80 procent billigare än i länder i väst.

I andra delar av världen, exempelvis Europa, är omkostnaderna för att anlägga nya verk så höga att de inte kan konkurrera ekonomiskt med Kina.

El från britternas nya kärnkraftverk, Hinkley Point C, får ett dubbelt så högt faktiskt pris som el från nya vindkraftparker till havs. Verkets totala pris i svenska kronor hamnar på: 272 miljarder

Hinkley Point C ska från och med 2025 leverera sju procent av Storbritanniens el.

© Bloomberg/Getty Images

”Kärnkraften slopas” - Både och

I länder som Indien, Ryssland, Kina och Sydkorea skjuter nya kärnkraftverk upp, medan Tyskland, Belgien, Spanien och Schweiz fasar ut sina.

Trots att många verk stängs ökade kärnkraftens totala produktion av el globalt med 2,4 procent under 2018, främst på grund av nya kinesiska verk.

Antal kärnreaktorer i september 2019

När de första kraftverken kom på 1950- och 60-talen förutspådde ekonomiorganisationen OECD att kärnkraft skulle producera över 90 procent av all el år 2000.

Vid millennieskiftet var andelen tolv procent, vilket har minskat till tio eftersom andra källor täcker energibehovet.

De tre värsta radioaktiva föroreningarna

När något går fel i ett kärnkraftverk får det omfattande konsekvenser på grund av förorening av radioaktiva ämnen. Här är historiens tre mest allvarliga händelser.

 • © Shutterstock

  Pennsylvania, USA, den 28 mars 1979

  Kylvattensystemet på kärnkraftverket Three Mile Islands reaktor 2 börjar ge efter. Därefter avbryts nödkylningssystemet två gånger. Det leder till en partiell härdsmälta och omfattande förorening i byggnaden. 140 000 personer evakueras temporärt.

 • © Valery Zufarov/AFP/Ritzau Scanpix

  Tjernobyl, Sovjetunionen, den 26 april 1986

  Ett misslyckat systemtest leder till explosion och härdsmälta i reaktor 4 på kärnkraftverket i Tjernobyl i nuvarande Ukraina. 300 000 evakueras, många permanent, och radioaktiva ämnen spred över stora delar av Skandinavien och Europa.

 • © Tokyo Electric Power Co/Reuters/Ritzau Scanpix

  Fukushima, Japan, den 11 mars 2011

  En tsunami översvämmar kärnkraftverket Fukushima Daiichis fem aktiva reaktorer. När strömmen går uppstår överhettning och efterföljande härdsmälta i tre av reaktorerna. 160 000 personer evakueras.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj