Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ryssland sjösätter flytande kärnkraftverk

Ett flytande kärnkraftverk ska leverera ström till isolerade samhällen på Arktis.

En flytande katastrof eller en drivande presentbod?

Miljöorganisationer och det ryska energibolaget Rosenergoatom kan inte komma riktigt överens om det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov.

Kärnkraftverket seglar i dessa dagar från Sankt Petersburg till den ryska hamnstaden Murmansk. På sin väg passerar det bland annat Finland, Sverige, Danmark och Norge. Kärnbränslet fylls dock först på vid slutstationen.

Ryssarna kommer att segla fartyget längs den 15 000 kilometer långa arktiska kustlinjen så att det kan leverera el, värme och rent vatten till områdets isolerade hamnsamhällen.

Flytande kärnkraftverk seglar med uran

Fartyget är 144 meter långt, väger 21 000 ton och har ett strömproducerande hjärta som består av två tryckvattensreaktorer på vardera 35 megawatt.

Ryssarna anrikar reaktorerna i det drivande kärnkraftverket med upp till 20 procent av det kraftigt radioaktiva uran-235, som är det absolut dyraste och mest kraftfulla anrikningen – på den nivån strax under att bränslet kategoriseras som användbart för kärnvapen.

Kärnkraftverk ska säkra olja och gas

Med den gigantiska flytande pråmen hoppas ryssarna även att få ström för att kunna borra efter olja eller gas.

Enligt vetenskapliga beräkningar är det nämligen möjligt att 30 procent av jordens naturgastillgångar och 13 procent av oljetillgångarna döljer sig under havsbotten norr om Ryssland.

Och det ska strömmen från ett flytande kärnkraftverk hjälpa dem att få tag i.

Kärnkraftverk pumpar ut leveranser i Arktis

Flytpråmen är byggd och anordnad för att kunna segla från hamn till hamn.

Väl där pumpar det seglande kärnkraftverket ut värme och el till Arktisk öde hamnsamhällen via enorma maskiner och nya tekniska lösningar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj