Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

atomaffald smeltet-salt
Teknik - Atomkraft

Framtidens reaktorer ska matas kärnavfall

350 000 ton kärnavfall är deponerat i mer eller mindre säkra lager runt om i världen. En ny typ av reaktor, fylld med glödhett salt, ska oskadliggöra en stor del av avfallet.

Just nu håller kinesiska forskare på att utveckla en ny typ av reaktor där kärnprocesserna pågår i en 700 grader varm soppa av smält salt.

Som utgångspunkt ska kraftverket drivas på det nya undermaterialet torium, som är utbrett i naturen och som är betydligt mer effektivt än det bränsle man annars föredrar i kärnkraftverken – uran.

Men kraftverken kan också användas för att bränna kärnavfall.

Radioaktivt material utnyttjas

I ett klassiskt konventionellt kärnkraftverk utnyttjas endast upp emot 6,5 procent av det klyvbara uranet i bränslestavarna. Resten måste deponeras som kärnavfall i 100 000 år.

Men med de nya smält salt-reaktorerna kommer innehållet av radioaktivt material i bränslestavarna kunna utnyttjas till fullo.

Kärnavfall ska lösas upp i glödhett salt

Kärnavfallet löses helt enkelt upp i den glödheta saltsoppan så att kärnprocesserna släpps loss och bidrar med värmeenergi, precis som i ett konventionellt kärnkraftverk.

På så sätt kan de resterande 93,5 procenten klyvbart uran omvandlas till ström via en värmeväxlare som använder värmen från saltet till att koka upp vatten och driva en turbin.

Slutförvaring fortfarande nödvändigt

Smält salt-anläggningen är dock inte svaret på berget av kärnavfall. Det finns 350 000 ton kärnavfall deponerat runt i världen och om smält salt-kraftverket ska ta hand om avfallet skulle ett nytt kraftverk behöva invigas varje dag i 93 år.

Därför behövs det fortfarande slutdeponering och atomkyrkogårdar som kan hålla i 100 000 år.

Radioaktivt underämne

Men på 2030-golvet kommer torium och smält salt innebära i princip idiotsäker kärnkraft.

Läs mer om de nya smält salt-reaktorerna och det radioaktiva underämnet i vår stora artikel.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj