TRISO-partiklar tål skyhöga temperaturer
Paul Demkowicz, som verkar vid Idaho National Laboratory, arbetar med att undersöka kärnteknikers säkerhet. I ett experiment utsatte han TRISO-partiklar för höga temperaturer under olika perioder.
Under två veckors tid utsattes 300 000 partiklar för temperaturer över 1 760 grader. Inte en enda av de många partiklarnas beläggning tog skada.
De flesta kärnkraftverk drivs i dag vid temperaturer under 600 grader, så det finns med andra ord stort utrymme för att öka framtida kraftverks effektivitet utan att kompromissa med säkerheten, när TRISO-partiklar används som bränsle.
En annan fördel är att TRISO-kraftverk inte behöver samma säkerhetsåtgärder som gamla kraftverk. Ett TRISO-kraftverk är dessutom mindre – inte större än en container – och det kan placeras mycket närmare tätbebyggda områden, till skillnad från de vanliga kraftverken som kräver många kilometers säkerhetsavstånd.
Kärnkraft har i årtionden varit ett omtvistat energi- och säkerhetspolitiskt ämne. Inte minst i kölvattnet av Tjernobyl och Fukushima. Men med rätt teknik kan kärnkraften bli en central bricka i den gröna omställningen.