Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elektronisk handske översätter teckenspråk till tal

Nu kan döva använda teckenspråk när de talar med människor som inte förstår det.

Jun Lab/UCLA

En nyutvecklad handske, som är utrustad med rörelsesensorer, kan via en app till mobilen översätta teckenspråk till tal.

Sensorerna är placerade längs handskens fem fingrar och registrerar deras rörelser, som döva och talhandikappade personer använder till att forma bokstäver och tal.

Rörelserna översätts till elektriska signaler, som via en sändare på handleden överförs till mobilen, som sedan översätter dem till talat språk.

Kan hjälpa 500 000 människor

Handsken har utvecklats av forskare vid University of California i USA, och kan hittils översätta den amerikanska versionen av teckenspråket tillsammans med appen. Bara i USA använder sig mer än 500 000 människor av teckenspråk som sitt primära sätt att kommunicera.

En handske med rörelsesensorer översätter via en mobilapp teckenspråk till tal; den känner exempelvis igen handtecknet för "I love you" (Jun Lab/UCLA).

Programvaran som översätter har utvecklats med hjälp av så kallad maskininlärning, i vilken en algoritm förbättrar sig själv genom sina egna erfarenheter. Forskarna testade den på fyra döva personer, som upprepade ett stort antal tecken 15 gånger. Det visade sig att handsken och den tillhörande programvaran kunde känna igen och översätta 660 tecken.

Förutom bokstäver och tal kan den översätta hela ord och vanliga uttryck som ingår i teckenspråket; en fingerställning som kombinerar bokstäverna I, L och Y ska exempelvis översättas till "I love you".

Läs också:

datorvirus
Teknik

LISTAN: De värsta datorvirusen någonsin

2 minuter
Teknik

Så räddar du din våta smartmobil

2 minuter
Teknik

Därför är tangentbordet inte alfabetiskt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj