El Salvador - Samlar en miljard dollar i bitcoin-stödda obligationer

El Salvadors president Nayib Bukele jobbar mot att samla 1 miljard dollar i bitcoin-stödda obligationer genom att bredda sin satsning på krypto. I tisdags lade Ekonomiministern fram ett lagförslag på 33 sidor som syftar till att bredda den rättsliga ramen som ska leda till antagandet av alla kryptovalutor. Lagförslaget kan gå vidare till en kongressomröstning samtidigt som kryptovalutamarknaden är fast i en så kallad kryptovinter, där priser på bitcoin och andra digitala mynt ligger på kraftigt lägre priser än de var förra året.

Oavsett om du tror på aktier, råvaror eller kryptovalutor, så är AvaTrade stället för dig. Allt är samlat på ett och samma ställe och du får dessutom tillgång till avancerade verktyg som hjälper dig analysera marknaden och personligt utformad support.

Bitcoin - Nationell valuta i El Salvador

Från och med 2021 är Bitcoin en nationell valuta i El Salvador. Detta innebär att alla transaktioner i landet, inklusive skatt och avgifter, kan betalas med Bitcoin. Detta är ett stort steg för Bitcoin som valuta, och det öppnar upp möjligheterna för andra länder att följa El Salvadors exempel. Bitcoin har enligt vissa varit en potentiell kandidat för att bli en global valuta. El Salvador var först som land att helt och hållet acceptera Bitcoin som betalningsmedel. Det finns fortfarande mycket osäkerhet kring Bitcoin, men El Salvador har tagit ett modigt steg mot att göra Bitcoin till en globala valuta, vilket är vad många investerare hoppas på.

Bitcoin City

Nayib Bukele tillkännagav planer på att bygga "Bitcoin City" november 2021. Staden skulle byggas vid basen av vulkanen Conchagua. Staden ska vara cirkulär, vilket frammanar formen av ett bitcoin-mynt. Bukele sa att staden kommer att vara fri från skatter och fri från utsläpp av växthusgaser.

Bukele förklarade planerna på Bitcoin City som ett svar på USA:s finansiella kontroll över Latinamerika. Han sa att det skulle vara ett "frikopplat" samhälle där invånarna inte behövde använda dollar. Istället skulle de använda en ny digital valuta som baserades på bitcoin.

Man vet inte i dagsläget hur Bukeles planer kommer att påverka El Salvadors ekonomi. Men idén gör många oroade, eftersom det kan innebära att El Salvador skulle ge upp sin valuta (dollar) till förmån för en annan valuta (bitcoin). Detta kan leda till problem i framtiden, särskilt om bitcoin fortsätter sin volatila resa upp och ner.

Vulkan som energikälla

Nayib Bukele tillkännagav planer på att bygga "Bitcoin City" november 2021. Staden skulle byggas vid basen av vulkanen Conchagua. Staden ska vara cirkulär, vilket frammanar formen av ett bitcoin-mynt. Bukele sa att staden skulle drivas helt av förnybar energi, främst solenergi och energi från vulkanen. Den väldiga hettan, ibland på över 500 grader, ger massor av energi.

Bukele sa att han har kontaktat Elon Musk för att se om Tesla kan vara intresserade av att installera batterier i staden. Han tror också att Bitcoin City skulle vara en perfekt plats för Amazonas nya huvudkontor, eftersom det är ett mycket varmt klimat.

Det verkar som om Bukeles planer är ganska ambitiösa, men det är inte första gången El Salvador prövar nya saker med energi. Landet tillkännagav planer på att bli världens första helt förnybara energination 2035.

Alla är inte lika nöjda över El Salvadors planer

Internationella banker påpekar att Bitcoin som valuta medför en stor risk i och med att den är så volatil. Den risken har redan El Salvador fått känna på, som implementerade bitcoin som valuta 2021 när bitcoin var på sin absoluta topp. Idag är valutan värd fyra gånger mindre.