Aevum
Jättedrönaren Ravn X på landingsbanan

Världens största drönare ska skjuta upp satelliter

Jättedrönaren Ravn X ska skapa en genväg till rymden och öppna nya fraktrutter på jorden genom att använda känd teknik i den hittills tyngsta varianten.

En nästan 25 meter lång drönare landar efter att ha skickat en stor försändelse av små drönare med paket till privata adresser i en närliggande storstad.

Bara tre timmar senare lyfter farkosten igen för nästa uppdrag: Att leverera en eller flera små satelliter i en omloppsbana runt jorden.

Detta är visionen för världens största drönare, Ravn X, utvecklat av företaget Aevum, som har tecknat ett kontrakt med amerikanska militären.

Ravn X påminner i både form och storlek mer om ett stridsflygplan än en drönare, och med en vikt på 25 000 kilo är Ravn X större än samtliga konkurrenter.

Med en alternativ metod hoppas multifunktionsdrönaren kunna ta upp kampen med exempelvis de stora SpaceX-raketer som dominerar dagens rymdkapplöpning och skjuta upp satelliter i ett snabbt tempo.

Raketsteg kan användas om och om igen

När Raven X skjuter iväg satelliter är drönaren i sig det första steget. Från sin maximala flyghöjd på 18 288 meter släpper drönaren en raket som är monterad undertill på drönaren. Därifrån skjuter raketens två steg iväg sin nyttolast, exempelvis satelliter som ska vidare till en så kallad låg jordbana, drygt 160 kilometer över jordens yta.

Det första steget är återanvändbart, precis som de kraftfulla uppskjutningsraketerna är hos några av drönarens traditionella rymdfartskonkurrenter.

Världens största drönare Ravn X

Drönaren är återanvändbar, vilket innebär att 70 procent av utrustningen från en uppskjutning går att använda på nytt. Ingenjörerna bakom arbetar också med att göra de två raketstegen återanvändbara.

© Aevum

Men fördelen med Ravn X-drönarna är att de inte måste lyfta och landa från en av världens få rymdflygplatser. Istället är allt som behövs en 1,5 kilometer lång ordinär landningsbana.

Drönaren kan också skjuta upp satelliter året runt till skillnad från raketer, som kräver gynnsamma väderförhållanden.

En annan fördel är att drönaren använder traditionellt jetbränsle i stället för raketbränsle.

Raketerna själva måste frakta med sig rent syre, vilket behöver tillsättas förbränningen när raketen ska skjutas framåt. Raven X tillför atmosfärisk luft direkt, vilket sparar utrymme, vikt och pengar.

Dessutom är drönaren helautomatisk och kan styra sig själv både upp och ner.

Med hjälp av det obemannade flygplanet kan raketerna avfyra sina motorer redan 0,5-1 sekunder efter släppet, till skillnad mot en bemannad flygning där flygplanet måste befinna sig på rätt säkerhetsavstånd innan, varpå raketerna hinner tappa värdefull hastighet.

RavnX-prototyp under utveckling
© Aevum

Fakta – Ravn X

Jättedrönare ska sköta transporter på jorden

Efter att världens största drönare har levererat de första satelliterna från jorden till rymden är målet att köra godstransporter nere på jorden.

Förutom att kunna frakta upp emot 264 mindre drönare närmare sin destination kan Ravn X också transportera större mängder frakt på upp till 6,8 ton.