Räddningsdrönare med sypersyn ersätter hjälparbetare

Houston dränktes i regn när stormen Harvey drog in över land. Nu sätter Röda korset in en drönare för att inspektera den förstörda amerikanska staden.

© CyPhy

Vattnet forsade ned från himlen när stormen Harvey drabbade Houston.

Ovädret drog med sig det värsta tropiska regnvädret i USA:s historia och översvämningarna har lett till att gatorna är fyllda av avloppsbakterier, giftiga kemikalier, ormar och alligatorer.

Därför skickar amerikanska Röda korset inte in människor i det katastrofdrabbade området. Istället sänder de för första gången in en drönare som ska inspektera området.

Superzoom hittar förstörda hem

Luftfarkosten är byggd av drönartillverkaren CyPhy Works och är en så kallad kopplad drönare som kan nå upp till cirka 120 meters höjd.

Med hjälp av sin superzoomkamera med 30 gångers zoom kan drönaren söka av många kilometer framför sig och identifiera hus som förstörts av vattenmassorna.

På så så sätt kan Röda korset hitta de värst drabbade husen även innan vattnet drar sig tillbaka.

Det smarta med att använda en drönare som är kopplad till en ledning är att den inte behöver landa på jorden för att laddas utan kan leverera information utan avbrott i flera dagar eller veckor i sträck.

Drönare är framtidens hjälparbetare

Efter stora naturkatastrofer är det viktigt att hjälparbetarna får en snabb överblick så att de kan sätta in hjälpen där den behövs bäst.

Drönaruppdraget i Houston är ett försök som ska pågå under en vecka och utifrån det justeras så att drönare i framtiden kan bli en del av räddningsarbetet.