Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© CyPhy
Teknik - Drönare

Räddningsdrönare med sypersyn ersätter hjälparbetare

Houston dränktes i regn när stormen Harvey drog in över land. Nu sätter Röda korset in en drönare för att inspektera den förstörda amerikanska staden.

Vattnet forsade ned från himlen när stormen Harvey drabbade Houston.

Ovädret drog med sig det värsta tropiska regnvädret i USA:s historia och översvämningarna har lett till att gatorna är fyllda av avloppsbakterier, giftiga kemikalier, ormar och alligatorer.

Därför skickar amerikanska Röda korset inte in människor i det katastrofdrabbade området. Istället sänder de för första gången in en drönare som ska inspektera området.

Superzoom hittar förstörda hem

Luftfarkosten är byggd av drönartillverkaren CyPhy Works och är en så kallad kopplad drönare som kan nå upp till cirka 120 meters höjd.

Med hjälp av sin superzoomkamera med 30 gångers zoom kan drönaren söka av många kilometer framför sig och identifiera hus som förstörts av vattenmassorna.

På så så sätt kan Röda korset hitta de värst drabbade husen även innan vattnet drar sig tillbaka.

Det smarta med att använda en drönare som är kopplad till en ledning är att den inte behöver landa på jorden för att laddas utan kan leverera information utan avbrott i flera dagar eller veckor i sträck.

Drönare är framtidens hjälparbetare

Efter stora naturkatastrofer är det viktigt att hjälparbetarna får en snabb överblick så att de kan sätta in hjälpen där den behövs bäst.

Drönaruppdraget i Houston är ett försök som ska pågå under en vecka och utifrån det justeras så att drönare i framtiden kan bli en del av räddningsarbetet.

Läs också:

Drönare X-47B
Drönare

Drönare drar ut i krig

5 minuter
Drönare

Här är de häftigaste drönarna under 2017

2 minuter
Facebooks Aquila-drönare för laserburna Wi-Fi-nätverk.
Drönare

Jättedrönare levererar internet med blinkande laser

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj