Volocopter
Drönare och litiumbatterier

Paris satsar på flygande taxitjänster till sommar-OS 2024

När det är dags att tända den olympiska elden till sommar-OS i Paris om arton månader kommer drönartaxin att vara en vanlig syn.

Det tyska luftfartsföretaget Volocopter har det ambitiösa målet att transportera runt åskådare under sommarens olympiska spel i Paris 2024 med flygande drönartaxi.

Företagets ambitioner har fått luft under vingarna i den franska huvudstaden, efter att Volocopter nyligen framgångsrikt genomförde testflygningar med sin helikopterliknande drönare, som är utrustad med 18 för att flyga stabilt och kunna lyfta och landa lodrätt.

Nu jobbar företaget för att inom 18 månader få tillstånd att göra kommersiella taxiflygningar med helautomatiska drönare för två passagerare, även om det är en bit kvar till mållinjen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Får hjälp från instrumentbrädan

Den elektriska drönare under utveckling kan i dag flyga 40 kilometer på en enda uppladdning och har en transportvikt på 200 kilo, sedan den allra första prototypen lyfte 2011.

Sedan dess har företaget samlat erfarenheter från mer än 1 000 testflygningar och har fått tillstånd att göra ännu fler provflygningar i städer som Helsingfors, Hamburg och Singapore.

Nio litiumbatterier förser drönarens 18 rotorer med energi under flygningarna, och just utformningen av rotorerna gör enligt testpiloten Paul Stone navigationen mycket enklare jämfört med en helikopter.

Paul Stone förklarar för Reuters att olika navigationsfunktioner i en klassisk helikopter ofta leder fler manövrar, vilket kräver att piloterna har mycket god kognitiv koordinationsförmåga i luften.

På instrumentbrädan i drönaren sitter det mängder av mikrosensorer, som i två reservsystem hjälper till att navigera under flygning och landning.

Premiär för transportdrönare

Förutom att den kan fungera som flygtaxi kan eldrönaren även användas till varutransport, exempelvis mellan flygplatser, samt att frakta förnödenheter till fartyg långt från land.

Inom ett par månader väntas den sortens leveranser bli verklighet i Dubai, som även planerar att lansera flygande, förarlösa taxibilar från Volocopter och andra leverantörer de närmaste åren.

Dubai förväntas dessutom inom ett års tid sjösätta en annan och mer jordnära förarlös taxitjänst, även om det "bara" blir i form av självkörande bilar.

Trots de ambitiösa målen i Paris 2024, så blir kanske den franska huvudstaden ändå inte först med drönartaxi i linjetrafik.

Bygger drönarflygplatser

I den nyligen avklarade testflygningen i närheten av Paris skötte Volocopter hela passagerartransporten från avgången från flygplatsen, till själva flygresan och den avslutande landningen.

Det franska företaget Aeroports de Paris, som ansvarar för tre parisiska flygplatser, öppnade vid samma tillfälle dörren för att bygga ut sina faciliteter, så att de även rymmer drönarflygplatser.

I samband med att den nya drönarterminalen öppnades, talade ordföranden för regionrådet i Paris, Valérie Pécresse, om de stora ambitionerna för att den franska huvudstaden ska bli känd för elektriska flygningar.

"De olympiska spelen 2024 är en fantastisk möjlighet att presentera och lansera detta projekt och lyfta fram platsens alla möjligheter", förklarar Valérie Pécresse i ett pressmeddelande.

Hon poängterar att utvecklingen sker med största respekt för invånarna i Paris samt att de flygande och (nästan) ljudlösa maskinerna över städernas stad införs för att minska koldioxidutsläpp.