Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknik - Drönare

Här är de häftigaste drönarna under 2017

De blir snabbare, starkare, mer manöverdugliga och billigare att tillverka. De lyfter människor och flyger iväg från superbilar. De gör otroliga formationer i luften och kan nu även både ta sig fram i luft och vatten.

1. Kan ta sig dit inga drönare har varit tidigare

Precis som alla andra drönare flyger den säkert genom luften, men plötsligt landar den på vattnet och sjunker långsamt ned under ytan som en ubåt.

Naviator heter drönaren som i framtiden kan användas till att undersöka ställen som tidigare har varit oåtkomliga, som exempelvis grottor som bitvis även är fyllda med vatten.

2. Snabbare än en superbil

Den väger bara 800 gram och är utrustad med två batterier som med nöd och näppe kan få snurr på din borrmaskin. Men trots det kan den komma upp i en topphastighet på 289 kilometer i timmen, vilket gör den till världens snabbaste.

Förra året lyfte en något långsammare drönare från en Mclaren i ett racingtävling på Dubais gator, och i sin högsta hastighet och med en förmåga att kunna följa ett mål är det snart ingenting som kan fly från en drönare.

3. Garagebyggd drönare lyfter människor

Långt innan de första flygplanen lyfte har människan kastat sig ut i all världens halsbrytande försök för att nå himlen.

Nu har flera personer lyckats bygga sina egna drönare som är tillräckligt starka för att flyga runt dem i grannskapet.

4. Tusentals drönare i formation

Drönares förmåga att navigera precist i luften gör det möjligt att koordinera dem i stora flockar. När Intel fick upp 500 drönare i luften samtidigt förra året visade de trick som ingen hade sett tidigare. Men i år har kineserna överträffat uppvisningen och använt sig av 1 000 drönare för att skapa en ljusshow som antagligen gör varenda pyrotekniker avundsjuk.

Läs också:

Drönare X-47B
Drönare

Drönare drar ut i krig

5 minuter
Drönare

Drönare med supersyn ska hitta katastrofoffer

1 minut
Facebooks Aquila-drönare för laserburna Wi-Fi-nätverk.
Drönare

Jättedrönare levererar internet med blinkande laser

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj