Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Facebooks Aquila-drönare för laserburna Wi-Fi-nätverk.
© Facebook
Teknik - Drönare

Drönare sänder internet med laser

Aquila-drönaren ska skicka och ta emot datasignaler med hjälp av en ny laserteknik, som är snabbare och mer exakt än de vanliga Wi-Fi-radiovågorna. Målet är en hel flotta med drönare, som ska leverera internet till alla de platser på jorden där det inte finns någon förbindelse.

Facebooks nya stora projekt heter Aquila, och det går ut på att leverera internetförbindelse till platser i världen, där det inte är genomförbart att gräva ned fiberoptiska kablar och sätta upp stora sändare.

Aquila är en drönare, som med hjälp av solceller ska flyga på 18–27 kilometers höjd och skicka ned internet till jorden.

Internetsignalen kommer i första hand från stationer på jorden. När en Aquila-drönare mottag signalen skickas den vidare med laserljus. Ljuset tänds och släcks miljardtals gånger i sekunden – och alla blinkningar motsvarar de långa rader av ettor och nollor som i grunden utgör alla data.

Laserdrönare ger blixtsnabb förbindelse

Aquila på väg ut på sin första flygtur.

© Facebook

Fördelen med att använda laser är först och främst hastigheten: Enligt Facebook kan man leverera internet på 30 gigabit i sekunden. Som jämförelse når en vanlig internetförbindelse sällan över 100 megabit per sekund.

Samtidigt är laserstrålarna långt mer exakta än de radiovågor som Wi-Fi-signalen normalt skickas med. De kan träffa andra drönare i rörelse på upp emot tio kilometers avstånd.

Facebook har ännu inte slagit fast någon slutgiltig lansering av Aquila, men ha redan genomfört två testflygningar i full skala, båda på över en timmes flygtid.

Målet är att Aquila ska slå alla rekord och hålla sig i luften i 90 dagar åt gången.

Läs också:

Drönare

Drönare med supersyn ska hitta katastrofoffer

1 minut
Drönare X-47B
Drönare

Drönare drar ut i krig

0 minuter
Drönare

Här är de häftigaste drönarna under 2017

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj