Din mobil kämpar i kylan – så här håller du den laddad

Skärmen blir svart och du måste hela tiden leta upp en laddare. Minusgrader gör telefonen långsammare och försinkar de kemiska reaktionerna i ditt batteri och riskerar att förstöra det. Men forskare har flera goda om hur du bäst får den känsliga apparaten att klara årets kallaste månader.

Ett enda klick till nästa låt på din låtlista. Det var det enda om krävdes innan ljuset på mobiltelefonen framför dig försvann och blev ett livlöst mörker.

Och det är inte så konstigt. Kylan gör det helt enkelt svårare att hålla din mobil laddad när du är ute och rör på dig.

©

Hjælp dit batteri i kulden

Lada upp din mobil blixtsnabbt när du är ute. Med den här funktionella powerbanken får du just nu:

  • Quick Charge 3.0-tekniken laddar din enhet upp till 80 % snabbare än en vanlig adapter..
  • Indikator sin visar hur mycket ström du har kvar.
  • Full digital tillgång till appen och webbplatsen med ett jättearkiv med artiklar.

- Alltihop för bara 69 kronor

Därför förlorar din mobil ström i minusgrader

Orsaken till strömminskningen ligger det återuppladdningsbara litiumjonbatteret, som sitter i din mobil och även genererar ström i allt från Marsbilen till drönare och elbilar. Faktiskt de flesta bärbara enheter.

Batteriet fungerar med hjälp av kemiska reaktioner, i vilka litiumjoner förflyttar sig från batteriets minuspol, anoden, till batteriets pluspol, katoden.

Mellan de två polerna sitter en speciell vätska, en så kallad elektrolyt, som litiumjonerna fritt kan passera för att ta sig över till pluspolen.

Kyla dämpar reaktioner i batteriet

Vandrande elektroner genererar ström

När du slår på telefonen blir det en spänningsskillnad i batteriet. I den så kallade redoxreaktionen går litiumjoner (grå kulor) från minuspolen, anoden, till pluspolen, katoden. Elektronerna (blå kulor) vill gärna följa efter men kan inte röra sig genom vätskan, elektrolyten, i batteriets mitt. Den enda vägen till katoden går via den krets batteriet som är kopplat till, exempelvis en telefon, som därigenom får ström.

1

Kyla bromsar reaktionerna

I kallt väder minskar kylan antalet redoxreaktioner så att mindre ström går till telefonen. I vissa fall kan strömtillförseln bli så liten att telefonen registrerar batteriet som dött. Även vid uppladdning i låga temperaturer sker reaktionerna långsammare.

2
© Henrik Dalhoff

Litiumelektronerna däremot kan inte passera vätskeväggen, trots att de vill följa med. Elektronernas enda väg till pluspolen är därför genom den krets som batteriet är kopplat till – exempelvis din smartmobil.

Och på så sätt skadar förflyttningen strömmen.

Undvik att ditt batteri dör när du är ute – Få en powerbank just nu!

Men minusgrader och kyla reducerar den kemiska reaktionen och får både litiumjoner och elektroner att röra sig långsammare .

I vissa fall kan kylan minska de vandrande jonernas och elektronernas frekvens så mycket att din smartmobil registrerar batteriet som helt dött.

Med sina 97 år blev John B. Goodenough den äldste nobelpristagaren någonsin, när han hösten 2019 fick nobelpriset i kemi för uppfinningen av litiumjonbatteriet.

© University of Texas at Austin

Se upp med uppladdningen

Även om kylan bromsar de kemiska reaktionerna innebär inte att batteriet har tagit skada.

Långt ifrån en stickkontakt? Få en transportabel laddare för bara 69 kronor!

Enligt forskare skal du bördu fortfarande se upp med sätta den kalla telefonen på laddning direkt, utan i stället vänta tills telefonen har normaltemperatur.

Annars riskerar du att skapa så kallade litiumkristaller inne i ditt batteri och till slut kortsluta det.

©

Världens lättaste metall ger din smartmobil ström

En mjuk, silvervit metall med många särskilda egenskaper. Det är vad som gömmer sig inne i batteriet på din smartmobil. Med en viktdensitet på bara lite mer det hälften av vattnets, är litium världens lättaste metall.

Grundämnet är extremt reaktivt och utvinns framför allt av saltsjöarna i Argentina och Bolivia.

Metallen har för övrigt en stor tendens att avge elektroner, vilket är en jättefördel i ett batteri som innehåller vandrande molekyler skapar ström.

Förutom batterier är den vanligaste användningar litium i form av litiumoxid i eldfasta material och glas.

Men litium används även i behandlingen av olika psykiska åkommor, som exempelvis. depression.